Може би в момента всички завършващи образованието си в сферата на туризма имат уникалния шанс да се издигнат бързо в сектора, тъй като няма кадри. Това каза днес във Варна служебният министър на туризма Илин Димитров, който бе гост на на промоцията на "Випуск 2023" на Колежа по туризъм към Икономическия университет в града. Той допълни, че всеки, който има някаква подготовка и умения, много бързо стига до мениджърски позиции в туристическия сектор.

Много малка част от завършилите туризъм заминават да работят навън, каза още служебният министър. Той бе категоричен, че без да имаме добро средно и висше образование, няма как да има качествен туризъм. Димитров припомни, че министерството започна важна кампания за финансиране на 28 състезания за туризъм във всички областни центрове, заедно с гимназиите по туризъм, бизнеса и неправителствените организации. По думите му идеята е след това да има повече желаещи и за висше образование, защото без кадри няма как да имаме качествен продукт.

Туризмът е може би секторът, в който последно хората ще бъдат "изблъскани" от изкуствения интелект, каза в отговор на въпрос Димитров. По думите му изкуственият интелект може да бъде използван с цел информиране, маркетинг, подпомагане на някои дейности. И да има някакви промени в тази посока, те ще са много напред във времето, посочи той.

Всички се надяваме да имаме редовен кабинет, който да направи един актуален за страната бюджет, коментира още служебният министър. "Молим се да има редовен кабинет, защото в туризма ние направихме всичко, което можем със съществуващата наредба", каза Димитров и допълни, че страната ни е шеста в света по възстановяване, според Световната организация по туризъм, и десета по приходи. Според него това е много сериозно постижение спрямо 2019 година, но вече има нужда от реформи, а те не могат да станат без работещ кабинет и парламентарно мнозинство. Илин Димитров уточни, че е подготвил голяма част от предложенията, те ще бъдат на бюрото му за новия министър, и се надява той да продължи политиките.