Няма отказ от ваканции на Егейското Средиземноморие от страна на български туристи. Само в първите дни след силните земетресения през февруари е имало тревожни въпроси към туроператорите свързани със ситуацията в Турция. Пътуванията до историческите дестинации и до големите градове като Одрин и Истанбул са целогодишни и преминават при висок интерес от българските туристи.

Заради инфлацията, високите цени на горивата и засиленото търсене, има поскъпване на хотелите. Освен на европейския пазар Турция като туристическа дестинация разчита и на нови пазари, заради което хотелите работят при пълен капацитет, посочва управителят на един от големите туроператори у нас, който води български туристи в Турция пред БНР.

Ранните записвания дават възможност за по-добри цени за потребителите. Интересни пакети се предлагат и във връзка с Фестивала на лалето в Истанбул, който започва от 20 март и продължава почти до 20 април. Това обхваща почивните дни по Великденските празници в България.

Престоят на българите се удължава - от един уикенд, те вече предпочитат 3-4 нощувки, сочат още данните на туроператора.

Снимка: iStock by Getty Images

След пандемията хората пътуват повече, отбелязва експертът. По думите му ръстът достига нивото на предпандемичната 2019 г. Турският пазар дълго време се е борил за индийските туристи и сега те са факт. Другите добре присъстващи пазари са Китай и туристите от арабските страни.

Турският туризъм гони тенденциите и това привлича туристи и извън историческите забележителности. Извън Истанбул и морските курорти, в Турция има много места, които българските туристи все още не са открили, твърди Джемал Лютфи.