С 48 милиона лева ще бъде модернизирана и разширена пречиствателната станция в комплекс "Златни пясъци", каза край Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която подписа договора по проекта с кмета на крайморския град Иван Портних.

По думите й работата може да започне още през пролетта на 2016 г. Част от сумата е за възстановяване на инвестицията, която община Варна направи в дълбоководното заустване на отпадни води в курортния комплекс.

Министър Василева днес участва в официалното откриване на новата регионална система за отпадъци, която ще обслужва населението на общините Варна, Аксаково и Белослав.

Тя уточни, че проектът е на стойност 28 милиона лева и от изпълнението му ще се ползват 365 хиляди души.

Системата за управление на отпадъците отговаря на всички европейски изисквания, посочи Василева. По думите й тя е 15-а в страната, като само за тази година са открити 13 такива депа.

Кметът на община Аксаково Атанас Стоилов допълни, че проектът е реализиран за 7,5 месеца. Новото депо подсигурява региона поне за 30 години. То разполага с три клетки, пречиствателна станция за отпадни води, системи за компостиране на зелени отпадъци и за преработка на строителни боклуци.

Гости на откриването бяха премиерът Бойко Борисов, министрите на транспорта Ивайло Московски и на спорта Красен Кралев, депутати, представители на държавната и местната власт.

В обръщението си към присъстващите министър-председателят посочи, че само за една година са вложени над 300 милиона лева в изграждането на пречиствателни станции в населени места по морето.

Според него е напълно възможно модернизацията на съоръжението в "Златни пясъци" да приключи още преди летния сезон догодина.