В Брюксел тази вечер ще бъде открита изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини". Ще присъстват министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, министърът на културата Вежди Рашидов, комисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и други официални лица, предаде БНР.

Тази експозиция има за цел да популяризира огромния потенциал на българското културно наследство, като демонстрира нашия принос в европейската културна съкровищница.

За изложбата са подбрани съдове от празнични сервизи, бойни снаряжения и конски амуниции, общо над 100 експоната от тракийските съкровища от фондовете на 6 български музея - от НИМ, Археологическия музей в Пловдив и историческите музеи в Сливен, Враца, Русе и Ловеч.

Изложбата „Съкровища от България. Златото на тракийските воини” е последната версия на една експозиция, която от години гостува с огромен успех в световните музеи. В центъра на експозиционния разказ са поставени тракийските царе, които едновременно са жреци и воини.

В началото е представен обобщеният образ на тракийските царе, известни още от Омировия епос  и от легендите за Орфей, Резос, Финей. Затова акцент в изложбата е композиция на тракийски войн в цял ръст, следван от богато украсен кон.
На статуята на тракийския войн ще бъдат поставени шлем и наколенници от с. Плетена, Гоцеделчевско, ризница и златен нагръдник от с. Чернозем и традиционния за тракийските войни дълъг меч – ромфая. След VІ в. пр. Хр. те вече не са анонимни, а са носители на политическа, религиозна и военна власт на големите, исторически засвидетелствани царства на одриси, гети, трибали, беси и други.

Панагюрското съкровище, Боровското съкровище, „Аполоновия сервиз”, три канички от Рогозенското съкровище както и златната каничка от Могиланската могила край Враца ще бъдат представени, за да онагледят важността на обредите за владетелите и тракийското общество.

В изложбата са включени и някои предмети, открити в аристократично погребение в района на с. Златиница, край Елхово - златен венец, един от сребърните ритони, бронзов тимпан, сребърен наколенник, украсен с митологични сцени.

Трайкийското съкровище ще бъде показано и  в Бразилия. За това са се договорили държавният глава Георги Първанов и бразилският президент с български корени Дилма Русеф при посещението й у нас миналата седмица, съобщава в. "Монитор".