Водолази от зоопарк в Нидерландия са започнали работа по изграждането на Ноев ковчег за корали като част от глобалните усилия за опазване на кораловите рифове чрез създаване на резервни популации в аквариуми, предаде Ройтерс.

Тъй като коралите са под заплаха в световен мащаб от климатичните промени, прекомерно големия улов и замърсяването, природозащитниците в зоопарка "Бюргерс" в град Арнхем са в процес на изграждане на резервен вариант за застрашените видове.

Коралът може да бъде въведен отново в първоначалното си местообитание, когато условията се подобрят, обяснява биоложката Ниенке Клеркс.

"Този проект създава един вид резервно копие на коралите, така че в случай, че те загинат в дивата природа, ние все още ще ги имаме в аквариуми", каза Клеркс.

Заради бавните темпове на растеж на коралите, които могат да варират от няколко милиметра до няколко сантиметра годишно. Ще минат години, преди който и да е от тези корали да бъде върнат в естествена среда.

Дори и тогава, за да може коралът да процъфтява, първо трябва да се подобрят условията, добавя биоложката.

Зоопаркът работи по изграждането на кораловия резерват заедно с Океанографския музей на Монако и два френски аквариума, като Клеркс се надява към проекта да се присъединят още зоологически градини.