Пролетта официално настъпи, а с нея и "заработването" на голяма част от българските водопади.

Именно поради тази причина сега е най-добрият момент в годината да се посети този тип природен феномен.

Дарио Диониси от блога за пътешествия Beyond Sofia ни е приготвил списък от 10 водопада из България, които може да добавиш в следващите си пътешествия.

Е, готов ли си да откриеш водните чудеса на страната ни?

 

Сопотски водопад

Снимка: BeyondSofia.com

Започваме със сравнително лек водопад, Сопотския. Както може да предположиш от името му, той се намира до Сопот. Като разстояние до него е 30 минути пеша от лифт Сопот и Сопотския манастир Св. Спас. Той се намира на територията на Централна Стара планина и неговите води се спускат от високите части на Балкана до оформянето на река Манастирска. Притежава каскада от 15 метра, като поради диагоналното му спускане и леко стъпаловидното оформяне, изглежда по-малък отколкото е.

Най-подходящото време за посещение на този водопад са месеците май и юни.

Кадемлийско пръскало

Снимка: BeyondSofia.com

Обещах си в тази класация да нямам фаворити, но не мога да си кривя душата, че точно този водопад ме впечатли изключително много. Кадемлийското пръскало е същинска природна фурия. Той е за истинските приключенци. Намира се на симпатичната надморска височина от 1500 м и притежава скромния пад от 72 м. Пътят пеша до водопада ще отнеме около 4-5 часа или казано в километри, той излиза общо 39.

Хубавото на този водопад е, че "работи" целогодишно, така че може да се организирате без да гоните определен период.

Боянски водопад

Снимка: BeyondSofia.com

Неизбежно е да не се посети поне един път в годината и "Софийският водопад" - Боянският водопад. Колкото и да се е превърнал за много хора като точка за бягство от големия град, той е изключително красив. С 25-метровия си пад той се нарежда сред едни от най-живописните водопади в България, а и не случайно бащата на българската литература Иван Вазов го описва със следните думи: "Тоя водопад ти се струва, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните висини, носейки със себе си лъчите на синевата и шума на бурите им."

Водопадът може да се посети целогодишно, като през зимата той замръзва и създава интересни форми.

Водопад на сътворението

Снимка: BeyondSofia.com

Този водопад е едно от най-новите "попълнения" за туристическата аудитория. Закътан из Източните Родопи той е бил скрит от публичността дълго време. Тъй като тази област от България няма много сняг и е сравнителна по-топла, на снимката не уцелих добър период за посещението му, което беше през май. Нещото, което го отличава от всички други водопади в страната, е външният вид на цялата местност и конкретно водопада. Изглежда като откраднат пейзаж от Исландия. Но те оставям с въображение да си представиш как би изглеждал в пълната си сила.

По думи на местните, най-добрият период за посещение на този водопад е през месец март.

Видимско пръскало

Снимка: BeyondSofia.com

Видимското пръскало е друго старопланинско съкровище, намиращо се до атрактивното населено място Априлци. Водопадът се намира в резервата Северен Джандем на територията на Национален парк "Централен Балкан". Нарежда се сред първенците в страната с възхитителните 80 метра пад. Прехода, който трябва да преминеш, за да достигнеш до площадката, е около 2 часа и преминава през добре стопанисвана пътека.

Водопадът може да се посещава целогодишно.

Попинолъшки водопад

Снимка: BeyondSofia.com

Разказвайки за водопади, това е един от най-красивите в България - Попинолъшки. Един от най-фотогеничните и отличаващи се в страната. Намира се на територията на Пирин планина и на разстояние от 18 км от Сандански. Разположен на 1230 надморска височина, притежава 15 метра широка каскада.

Той е пълноводен целогодишно и е перфектната дестинация по всяко време.

Алекови водопади

Снимка: BeyondSofia.com

Алековите водопади също са близо до София, но някак си седят зад сянката на Боянския водопад. Но не отстъпват по красота или чаровност, намират се недалеч от Драгалевския манастир. С височина от 15-20 метра те могат да бъдат посетени целогодишно. Трябва да се има предвид, че най-силни са през пролетта. Както може да се види от снимката, аз ги посетих към края на лятото и не бяха в пълната си прелест.

Влахински водопад

Снимка: BeyondSofia.com

Говорейки за закътани водопади, Влахински водопад е сред челните места. Намиращ се в Пирин планина, той е скрит сред стръмни и високи скали. За да се достигне до него, трябва човек с много мъки да стигне до полупразното село на име Влах. Труднодостъпният водопад е висок 25 метра и може да се наблюдава от отсрещната страна на скалата. Любопитно е, че тук се събират ентусиасти катерачи, които се изкачват до езерцето, което се образува преди пада на водопада.

Подходящ момент за посещение тук е в края на пролетта.

Водопад Докузак

Снимка: BeyondSofia.com

Водопад Докузак е най-живописният водопад в страната според мен. Бях го виждал само на снимки и не ме впечатляваше толкова, но всичко това се промени, когато го видях лично. Намира се в сърцето на Странджа планина и е леснодостъпен, поради факта, че планината не е много висока. Той се намира на 1 км от село Стоилово. Водопадът не е впечатляващ с височината си, само 5 метра, но е изключително красив поради факта, че водите му падат на много струи и се изливат върху силно релефни скали, което създава усещане, че водата блика отвсякъде.

Водопадът "работи" целогодишно и привлича туристи от цяла България.

Фотински водопади

Снимка: BeyondSofia.com

Последните водопади в списъка са Фотинските. Група от каскади на 880 м надморска височина, които се намират в Западните Родопи. Състоят се от три водопада, като те са високи съответно 7 метра, 18 метра и 6 метра. Те са трудно достъпни, но със спокойно ходене човек може да стигне за час и малко пеша от близкото село Фотиново.

Водопадите имат вода през цялата година, като най-мощни са през пролетта.

Надявам се, че с този списък съм ти дал нови и полезни идеи за следващото ти пътуване, с които да обогатиш приключенските си преживявания и да обикваш все повече българската природа. Но с това идва и голяма отговорност - на повечето места не са осигурени места за отпадъци, а за съжаление някои хора преценяват, че това не е техен проблем и им дава правото да изхвърлят боклука си из родната природа. Винаги носи със себе си торба за отпадъци и дори да не желаеш да събираш боклука на друг, поне прибирай своя. Да опазим природата си заедно, за да можем да ѝ се радваме за дълго време!

ИЗБРАНО