В японския език има редица думи и изрази, които нямат буквален превод и често се обясняват в цяло изречение. Те разкриват колко сложна е японската душа и колко фокусирана е върху красотата на света. Изберете си дума на деня и се насладете на живота по японски - спокойно и с усмивка.

Икигай - смисълът на съществуването; причината, която те кара да ставаш сутрин от леглото. За японците това може да е хоби, доброволчески дейности, които правят за общността си, или дори работа в собствената им градина.

Уаби-саби - да си способен да откриеш красота в несъвършенствата, да приемеш естествения цикъл на раждане и смърт, разцвет и падение.

Комореби - слънчевата светлина, която се процежда между листата на дърветата.

Шинрин-йоку - буквално "къпане в гората"; означава прекарване на време в гората с цел отърсване от градския начин на живот.

Цундоку - да оставиш книга, която току-що си купил и едва си започнал да четеш, на купа с други непрочетени книги.

Оцукаресама - буквално "Ти си изморен", но не в смисъл на "Изглеждаш изморен", а "Изморен си, защото си работил здраво, за което ти благодаря".

Ирусу - да се преструваш, че няма никой вкъщи, когато на вратата звъни някой, когото не искаш да виждаш.

Нито-она - жена, която е толкова фокусирана върху кариерата си, че няма време да глади ризи и затова носи само плетени блузи.

Йоишо - дума без превод, която казваш, когато след дълъг и изморителен ден се проснеш на дивана.

Куидаоре - буквално "да ядеш до банкрут"; да обичаш толкова много да ядеш хубава храна, че да си готов да изхарчиш всичките си пари за такава.

Ханафубуки - начинът, по който листенцата на цъфналите вишни падат от дърветата по много, когато духне вятър.

Кучисабишии - буквално "устата ми е самотна"; да ядеш не защото си гладен, а от скука.

Юген - когато нещо е твърде голямо и необозримо, за да можеш да го осмислиш - например колко са звездите във Вселената или какъв е смисълът на живота.

Кауаакари - светлина, която се отразява в река или друг воден басейн по здрач.

Цукими - да наблюдаваш луната - често това се прави масово в Япония през есента.