Финландците години наред оглавяват всевъзможни класации за щастливи народи. Финландците също са онези странни хора, които след нагорещената сауна скачат в дупка с ледена вода насред замръзнало езеро. Как може тези две неща изобщо да съществуват в една и съща реалност?

Оказва се, че топването и правенето на 2-3 дължини в ледена дупка е полезно за здравето и настроението и дори е приятно (правилно предполагате, че приятната част не е в първата секунда, в която се потопите в ледените води - прочетете по-долу).

VisitFinland.com

Макар да е популярно като финландска практика, представата, че всички финландци се събличат по бански и скачат във водата в мига, в който видят дупка в ледено езеро, е доста пресилена. До скоро предимно възрастните практикуваха плуването в ледени води, но през последните години това занимание стана модерно и сред младите. През последните години във Финландия отвориха врати стилни нови места за ледено плуване, които комбинират глезотии като спа, сауна с ледени стени и подводни светлини, които да направят по-забавно грандиозното потапяне в ледената дупка.

VisitFinland.com

VisitFinland.com

Ако все още се чудите дали да подложите тялото си на този екстремизъм, ето ви пет наистина добри причини поне да го обмислите.

1. Плуването в ледена вода засилва имунитета

В главата ви вероятно кънтят думите на майка ви, която цяла зима е викала по вас да се обличате, за да не настинете. Истината е, че плуването в ледена вода ви калява. Многобройни проучвания доказват, че шокът от срещата с ледената вода кара тялото да произвежда повече бели кръвни телца и по този начин подсилва имунната ви система.

VisitFinland.com

2. Също така намалява стреса

Оказва се, че стресът, който студената баня причинява на тялото, действа като психологическо каляване. Колкото по-често го правите, толкова по-устойчиви ще бъдете на стрес от всякакви източници.

3. Едва ли очаквате, но усещането след като излезете от ледената вода, е много приятно

Събрали сте целия кураж на света, за да скочите в черната вода на ледената дупка и може би дори сте се осмелили да поплувате. В първия момент ще има шок и ще спрете да чувствате крайниците си, но това е за кратко. Следва най-приятната част - излизането на сушата. Моментът, в който се измъквате от ледената вода, е всъщност есенцията на преживяването. Кръвта в тялото ви се раздвижва, усещате приятно сгряване и мравучкане по кожата си.

VisitFinland.com

4. Ще се почувствате щастливи

Да се върнем на темата за връзката между щастливите финландци и афинитета им към топенето в ледени води. Просто е. Леденото адреналиновото преживяване кара тялото ви да произвежда ендорфини, тоест прави ви щастливи.

VisitFinland.com

5. Тествате и разширявате границите си

Гореща сауна и ледена вода -  какви по-далечни крайности от това? Практикуването на контрастни процедури по модела на финландците със сигурност ще тества границите ви. Ако успеете, ще сте ги разширили. Дори и да не се престрашите обаче, самата мисъл да пробвате нещо, което е толкова далеч от собствената ви зона за комфорт е също разширяване на границите.

VisitFinland.com

VisitFinland.com