Лятото наближава и най-вероятно има мнозина почитатели, които са насочили своето внимание към родното Черноморие или съседна Гърция за почивка. Въпросните ваканции често са обвързани с по-сериозни суми и понякога могат да изискват повече време за пътуване. Добрата новина е, че България предлага сериозно количество алтернативи на летен туризъм, които не са обвързани със задръствания, опасности по магистралата или други не толкова благоприятни фактори.

Минералните басейни на България са напълно достатъчно, за да може всеки човек да почива и да намали нивото на стрес, при това без тайни ритуали за лек път на магистралата, ранно ставане и други подобни.

В следващите редове ще посочим някои от интересните минерални извори на България, които не включват дълго или тежко пътуване по магистралата, предлагат истинска почивка, а не активен пълен алкохолен пансион с нощно забавление и други подобни.

Всеки има право да избере конкретната си дестинация за почивка, но винаги има добри алтернативи, които не са особено популярни. Ето и 5 разумни локации за почивка през лятото:

  1. Баня

Познат още като село Баня, но в последствие повишен в град, това е родното място на Симеон Сакскуборготски. Историята на град Баня е интересна и прокарана с помощта на малко синя кръв. Отговорност за проектирането имат братята Багарови. Те са производители на вино и етерични масла. Цар Борис III е идвал на лечение и е гостувал в къщата на Велизар Багаров. През 1929 г. Борис III построява свой дом, наречен "Нашата къща", но месните го наричат двореца. Не бързайте със заключенията, оказва се, че в Баня няма царски дворец, а обикновена къща, в която Борис III е отсядал, тя е музей и може да бъде посетена от гостите.

В града има и така наречената "Царска баня", в която днес се правят най-различни процедури. Град Баня има няколко басейна, включително и градски, намира се близо до Карлово и винаги ще имате невероятна гледка към Стара Планина. Температурите през лятото са особено високи и освен разхлада в посочените минерални извори, гостите спокойно могат да ходят на риболов, да се отдадат на планински туризъм и други най-различни мероприятия. Най-важното е, че има спокойствие, достатъчно история и не се намира на повече от 2 часа път, ако тръгвате от София и използвате подбалканския път. Град Баня не е Слънчев бряг, но и мнозина не искат да бъде.

  1. Сапарева баня

View this post on Instagram

A post shared by Stunning Bulgaria (@stunningbulgaria)

Намира се само на 75 км от София и предлага гореща чиста минерална вода на всеки, който е решил да прекара седмица-две в почивка. Температурата на водата е близо 103 градуса по Целзий и достатъчно хотели, както големи, така и малки семейни. Тук се намира единственият гейзер-фонтан в Континентална Европа и може да го посетите.

Гостите могат да се насладят на редица минерални басейни, да обърнат внимание на планинския туризъм, който винаги изненадва, а към това да се насладят и на добра кухня. Сапарева баня може да се похвали с архиологически разкопки. Интересни забавления са разходка до 7-те Рилски езера, полет над някои от красивите дестинации в планината или сафари с високопроходим автомобил в района. Гарантирано е, че няма да скучаете.

  1. Павел баня

Разположен на около 20-25 километра от Казанлък и отново достъпен по Подбалканския път, Павел баня може да се похвали като бъдещия малък Слънчев бряг. Тук има сериозно количество хотели, всеки предлагащ свой особен лукс, но има и център за рехабилитация, позволяващ лечение и други по-интересни програми. Нито един летовник не е задължен да минава покрай рехабилитацията, а и нека бъдем откровени - минералните басейни не трябва да се разглеждат като локация за възрастни хора, търсещи лечение. Курортът работи и през зимата и е достатъчно добра алтернативна на зимните курорти, стига да не търсите локация за ски или сноуборд. Различните инвеститори със сигурност допринасят за по-сериозната модернизация, следователно може да се подготвите и за конкурентни цени през новия сезон.

  1. Ягода

Снимка: iStock by Getty Images

Температурите на минералната вода достигат до 40-45 градуса по Целзий. Ягода се намира на около 10 минути път с кола до Стара Загора. В селото може да откриете няколко комплекса, позволяващи красива гледка към Стара планина, разнообразие от лечебни процедури и възможност за разходка до други туристически обекти. Селото е спокойно и достатъчно тихо, разполага със СПА хотел, къщи за гости и много други. Големите комплекси предлагат външен и закрит басейн, масажни процедури и най-различни други процедури.

Ягода е достъпна по алтернативни далеч по-спокойни маршрути, освен магистралата. Локалните възможности за вело и планински туризъм са налични. В близост се намират Шипка, Бузлуджа, няколко езера, включително и потопената църква в язовир Жребчево. Препоръчително е посещението през лятото, когато водите на язовира я поглъщат, но през есента и зимата спокойно може да я разгледате. Ако все пак искате да се възползвате и от градската среда, спокойно може да посетите Стара Загора и Историческия музей, както и Казанлък, където се намира Музея на розата.

  1. Минералните извори на село Железница

Въпросните са възможно най-доброто и бюджетно решение за всички столичани, които искат дневни приключения и възможност за прохлада. Изворите на Железница са скрита дестинация, но са достъпни за хора с всякакъв алтернативен маршрут. Железница се намира на около 20 километра от София, като дестинацията може да се измине с колело, обществен транспорт и кола.

В селото има табела, която посочва точната дестинация, а разходката до там няма да отнеме повече от час и половина от момента, в който слезете от автобуса. Препоръчително е да използвате навигация, за да стигнете до въпросната дестинация. Самите минерални извори са създадени с помощта на ентусиасти, които ги поддържат, в разгара на лятото е добре да бъдете от по-ранните летовници, защото дестинацията все по-често привлича планинари и други гости на селото. Пътешествието е около 20 километра и няма да затрудни абсолютно никого. Самите минерални басейни са напълно безплатни, но молим посетителите да пазят чистота и да уважават труда на другите.