Разположен на зашеметяващ хималайски фон, този преход по "покрива на света", е един от най-добрите начини да опознаете и изживеете една от най-старите религии в Азия.

Разходка из древността

Предприемаме пътешествието по 220-километрова пътека за преходи, известна като "Маршрутът Долпо" ("Lower Dolpo Circuit"), която се вие през южните части на региона.

Релефът на пътеките в Долпо е предизвикателен, поради стръмните си склонове, високи проходи, назъбени клисури и неравности, които изискват издръжливост. И много почивки. Но тъй като пътеките преминават през традиционни тибетски селища и прекрасни пейзажи, опредено си струва, за да се потопиш в изживяването.

Със суровата си земя и уединени религиозни обители, отдалеченият регион Долпо е един от последните остатъци от Бон. Това е местната религия, практикувана в тибетското плато преди пристигането на будизма през 7 век.

По време на Културната революция през 60-те и 70-те години на миналия век, китайското правителство се опитва да изкорени културната и религиозна идентичност на Тибет. След потъпкването на Бон и други религиозни обекти в Тибет, китайските сили се опитват да "превъзпитат" насилствено тибетците.

Но Долпо е едно от малкото места, където религиозните практики на Бон, все още продължават и не са прекъсвани с векове.

Дългият път свързва четири от шестте основни селища, които изповядват Бон в района, предоставяйки несравнима възможност за туристите да открият тази мистериозна религия. Регистрираните водачи за преходи в региона могат да организират туристите да отседнат при вярващи семейства. Ще организират и посещението на древни манастири, срещите с местни религиозни лидери. Посетителите могат да наблюдават бавните, нежни ритми на културата и ритуалите им.

Вярващите смятат определени животни, планини, скали, реки, каньони и извори, за богове или защитници и вярват, че тяхното унищожаване ще донесе голямо нещастие на човечеството.

Планините са особено важни божества, като най-известната в долината е Юлха, наричана още "Богът на мястото".

"Ако ядосаме Юлха, дъждът няма да падне навреме, болестите ще се разпространят, посевите няма да растат, снежният леопард ще причини повече щети на добитъка и ще има конфликти между хората. Но ако почитаме Юлха правилно, тогава ще вали навреме, посевите ще растат добре, хората ще са щастливи и селото ще е спокойно", разказват местните.

Следователно, хората трябва да искат разрешение от тези богове, преди да започнат каквато и да е дейност, която използва природните ресурси на земята - като бране на лечебни растения, добив на камъни или засаждане на семена.

Такива вярвания насърчават уважителното и устойчиво използване на околната среда. В епоха на мащабно и бързо унищожаване на природата, тази концепция е особено трогателна и отваряща съзнанието. Явно могат да дадат много уроци на съвременния свят.

Знаем много малко за практиките на Бон в онези ранни векове, но знаем, че  днес споделя много вярвания - като карма, прераждане и стремеж към просветление, с тибетския будизъм. Общностите на Долпо са пастири и земеделци - отглеждат кози, овце, якове и ограничен набор от култури.

Пазител на околността

От екипа на ВВС се срещат с Кхенпо Нима Самдруп от будисткия манастир "Thasung Tsholing Gompa", в Непал. Седейки пред печката в малката кухня на манастира, облечен в кафяви одежди и вълнена шапка, той разказва за вековната история на храма.

Той е основан преди около 400 години, за да защити снежните леопарди, мускусните елени и други животни от ловците.  Изграден е в почит на древната религия Бон, разположен на брега на езерото Фоксундо -най-дълбокото езеро в страната.

Кхенпо обяснява, че "Tha" означава "заобикалящ", а "sung" означава "опазване" или "защита". Така цялото име на манастира означава "запазване на околността".

Манастирът се намира на земя, граничеща с езерото, където единствените звуци са шумоленето на клоните на дърветата и чуруликането на птици.

Но духовният водач разказва, че тази мирна сцена невинаги е била такава. Преди да бъде построен манастирът, тази местност е била използвана като капан за снежни леопарди и елени. Ловците са използвали кучета, за да гонят животните към мястото, за да ги хванат в капан.

"През 17 век основателят на храма дошъл в района и видял ловците да убиват животните. Ето защо той го създал. Ловците не биха си позволили да ловуват в близост до манастира", разказва той.

Днес се смята, че планините на Долпо са с най-високата концентрация на снежни леопарди в Непал, а властите в околния национален парк "Шей Фоксундо" (най-големият национален парк в Непал) считат, че 90 от общо 300-400 големи котки в страната живеят в тези планини.

Животното е от огромно религиозно значение. Снежният леопард е  считан за божие животно и хората не трябва да го безпокоят.

Долпо е едно неповторимо място, където вярата, древните практики и обичаи оживяват и се вплитат в природата и културното наследство на региона. Учат на уважение, отговорност и смирение. А всеки, който мине от там, се завръща обогатен.