Истанбул е космополитен град на една ръка разстояние, който много българи познават добре и в който обичат да се връщат в търсене на нещо ново.

Тайните на Истанбул са много и някои от тях остават скрити дори за самите му жители. Хилядите години история и стремежът към модерен облик са създали съкровищница от интересни места както за почитателите на историческите забележителности, така и за феновете на съвременния градски живот, кафе културата и на пръв поглед безличните места, които пазят вълнуващи градски легенди.

В следващите редове ще ви поведем из Града на Босфора в търсене на някои от по-малко прочутите му забележителности.

Анадолската крепост (Анадолухисаръ)

Снимка: iStock by Getty Images

Средновековната Анадолска крепост се намира от анадолската страна на Босфора. Построена през 1393 г. по заповед на султан Баязид I като част от подготовката му за обсадата на тогавашния византийски град Константинопол. През годините е била митница и затвор, а след това запада и е изоставена. Днес е впечатляваща гледка, особено в компанията на намиращите се тук бели крайбрежни къщи. Точно отсреща се намира друга крепост - Румели Хисар, като наричат двете "Стражите на Босфора", тъй като пазят едно от най-тесните места на протока, където той е само 660 м.

Джамията в университета "Мармара"

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Джамията във Факултета по теология в университета "Мармара" е изградена през 2015 г. Модернистичният ѝ дизайн според авторите на проекта е интерпретация на традиционната османска архитектура. Джамията се намира на площад с площ 30 000 кв.м, като самият храм побира 4500 поклонници, а на подземно ниво под площада има културен център.

Акведуктът Маглова

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Този 500-годишен акведукт, дело на великия османски архитект Мимар Синан, доскоро беше толкова встрани от прожекторите, че дори и много от жителите на Истанбул не са чували за него. И до днес той се използва по предназначение. Дълъг е 257 м и е висок 36 м, а от 2019 г. мястото е достъпно с кола през градската гора Кемербургаз. В самата гора, която е най-голямата обществена гора на Истанбул, можете да карате колело, да си направите пикник, да се качите на наблюдателна кула или да пуснете децата си в детската зона.

Понякога река Алибей, която тече под акведукта, пресъхва и създава сюрреалистични пейзажи.

Индустриалният музей на Рахми Коч

Снимка: iStock by Getty Images

Особено ако сте с деца в Истанбул, предвидете един следобед за Индустриалния музей на Рахми Коч. В тази частна колекция на най-заможната турска фамилия Коч са изложени истинска подводница, състезателни и спортни коли от 50-те години на миналия век, мотоциклети от началото на миналия век, стар истанбулски трамвай, парен локомотив, ферибот, двигатели и макети на самолети, фонограф, телеграф по патент на Томас Едисон, телефон от 1920 и какво ли още не.

В залата "Как работят" има напречни срезове на машини и като натиснете копчето, можете да видите как се задвижват двигател с вътрешно горене или барабан на пералня.

Обновеният Истанбул Модерн

Снимка: iStock by Getty Images

Истанбулският музей за модерно изкуство - или Истанбул Модерн, беше временно преместен от локацията си на брега на квартал Каракьой, за да бъде реновиран от световноизвестния архитект Рендзо Пиано. Тази година музеят се завръща с изложбени зали за изобразително изкуство и фотография, кино, библиотека и дизайнерски магазин, а наблизо е и обновената пристанищна зона Галатапорт с пешеходна зона край Босфора и интересни барове и ресторанти.