Има много начини да почитаме националните си герои.

Като деца учим за тях от учебниците, като възрастни - всяка година си ги припомняме покрай годишнините от раждането и смъртта им.

Ако имате нужда да посетите някое от местата, свързани с Левски, за да отдадете своята почит или да ги покажете на децата си, отправете се в една от следващите пет посоки.

 

Карлово

Дворът на родната къща на Левски в Карлово

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

От много малки децата научават, че родната къща на Васил Левски се намира в Карлово, а в ученическите си години обикновено я посещават с класа.

Малката къща е построена от дядото на Левски и освен стаи за живеене, има и скривалище.

След Освобождението дълго време остава необитавана и рухва. Днешните постройки са възстановка, направена през 30-те години на миналия век. Към музея има и детски център със специални занимания за най-малките посетители.

Къкринското ханче

Интериор на Къкринското ханче - възстановка

Снимка: Булфото

Къкринското ханче е мястото, където е заловен Левски. През годините ту е било музей, ту е обявявано за "предателско място" и е изоставяно.

Днес е превърнато в музей, който е отворен целогодишно. Сградата, която виждате днес, не е оригинална - правена е по архитектурна скица от 1901 г. Вътре е възстановен и интериорът такъв, какъвто вероятно е във времето на залавянето на Левски.

Къкринското ханче се намира на около 20 км от Ловеч.

Ловеч

Паметникът на Левски в Ловеч

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Левски е обикалял из цялата страна, но Ловеч е бил сред важните му спирки. Ловешкият частен революционен комитет играе ролята на централен за вътрешната част на страната. След като е заловен, Левски е отведен в Ловеч за разпити, преди да бъде преместен в затвора в Търново, а след това да поеме към София.

И днес Ловеч е дълбоко свързано с Апостола място, където се издига най-големият негов паметник. 14-метровият бронзов монумент се извисява над квартал Вароша, където пък можете да посетите музея, посветен на Левски.

Велико Търново

Сградата на Учредителното събрание във Велико Търново. До нея се намира музеят "Затвор".

Снимка: Булфото

След разпитите в Ловеч Левски прекарва три дни в затвора в Търново. Районният исторически музей във Велико Търново предлага на посетителите да влязат във възстановка на килията, в която Апостолът е лежал три дни. Музеят е с каменни стени и показва не само как са изглеждали килиите и карцерът, но и с какви уреди за изтезания са изтръгвали признания от затворниците по време на Османската империя.

В килиите на този затвор е попадал не само Левски, но и други големи имена от борбата за освобождение като Фили Тотю, Стефан Караджа, Тодор Каблешков, Бачо Киро.

София

Паметникът на Левски в София

Снимка: Булфото

Всяка година денят на обесването на Васил Левски се отбелязва с поклонение на мястото, където се е издигала бесилката на Апостола. Днес тук има кръгово кръстовище с паметник на Апостола, а някога мястото е било извън София.

Една от най-големите загадки в наши дни остава въпросът къде е тялото на Левски. Знае се, че след обесването то е откарано на гробище без идентифицирани гробове, но пътят му след това е обект на догадки и теории.