Италия може да е известна като страната на долче вита, но животът ви там съвсем няма да е сладък, ако не следвате правилата.

Сериозни глоби очакват онези, които не се съобразяват със забраните, а самите забранни мога да са доста неочаквани.

С най-много глоби можете да се сдобиете във Венеция - през последните години градът търси начини да се справи с огромните потоци от туристи и да запази историческото си наследство въпреки щетите, които прекаленият туризъм нанася на града. Ще трябва да внимавате също и в Рим. Много от прочутите филмови сцени, с които свързваме града, съдържат действия, които днес ще ви донесат не само адреналин и незабравими снимки, но и солени глоби.

1. Ходенето по джапанки е забранено в областта, известна като Чинкуе Тере. Петте цветни селца, разположени на скалист бряг на Лигурско море, са свързани с планински пътеки. Маршрутът между селата е много популярен сред туристите, но на местните власти им писнало да спасяват закъсали посетители по джапанки, затова през пролетта на 2019 г. обявиха, че ще въведат глоба от 50 до 2500 евро за всеки, хванат да ходи по планинските пътеки по джапанки или сандали.

2. Сядането на стълби също може да ви донесе глоба, но само на едно конкретно място - Испанските стълби в Рим. Допреди няколко години стълбите бяха любимо място на местните и туристите за отдих след дълга обиколка на италианската столица, но след реставрация за повече от 1,7 милиона евро римските власти решиха да забранят сядането по тях.

3. Скачането във фонтаните не е като по филмите, когато сте в Рим. По-добре прескочете това забавление, освен ако не искате да получите глоба от 450 евро.

4. Пиенето на алкохол на улицата е забранено на във все повече италиански градове. Нощният живот в страната е оживен и продължава до късно, но в градове като Рим и Венеция трябва да се придържате към заведенията или собствената си тераса.

5. Карането на колело е забранено в историческата част на Венеция, дори и ако ходите и само го бутате.

6. Ако не си падате по забраните, по-добре изцяло да прескочите Венеция, защото там също така е забранено плуването в каналите. И ако си мислите, че да си топнете пръстите на краката не се брои - грешите!

7. Храненето на гълъбите на площад Сан Марко във Венеция също влиза в списъка със забрани. Макар да е сред любимите занимания на туристите, тази дейност е забранена заради проблемите, които гълъбите създават в оживения град.