Дори и да не сте почитатели на зимните спортове, не прекарвайте времето си на дивана. Има толкова възможности да превърнете зимата във вълнуващо приключение и да заобичате този толкова вълшебен сезон. Предлагаме ви няколко идеи, които със сигурност ще ви накарат да забравите меланхолията и да откриете красотата на тези дивни места.

Агушевите конаци

Снимка: agushevitekonaci

Удивително място и най-големият родов замък от средновековен тип в Родопите. Агушевите конаци представляват изключителен архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, разположен в Средните Родопи близо до извора на р. Арда, и представляват Строежът на Агушевите конаци започва около 1820 г. и е завършен 1843 г. Върху два декара е изграден комплекс от 3 сгради, които са последователно свързани и са оградени с общ зид и кула, като всяка от тях е с отделен двор, кладенец и всичко необходимо за живот независимо една от друга.

Снимка: agushevitekonaci

Общата площ на Агушевите конаци, заедно с дворовете е 3 266,00 кв.м. Конаците имат 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Впечатление правят широките чардаци, големия брой прозорци и уютните вътрешни дворове. И за да бъде приказката пълна, вътре в стаите са подредени невероятни колекции на традиционните родопски занаяти - истинска съкровищница от халища, кърпи, черги и съдове. Къщата и дворовете са разположени в пълна хармония с чудната родопска природа.

Снимка: agushevitekonaci

Конакът завършва с кръгла кула с бойници в каменната стена, а най-отгоре - малка писана стая. Композицията на източната стена е едно от най-големите постижения на българската архитектурна мисъл. На тази фасада са подредени 5 архитектурни елемента - кула, 2 еркера, пещ и тежки дървени порти, които създават неповторимо въздействие и чувство за ред и хармония, но при реставрацията през 60-те години, пещта е премахната.Поради внушителния си вид често Агушевите конаци са сравнявани със късносредновековен замък без аналог на Балканския полуостров.

Архитектурен резерват Долен

Снимка: iStock by Getty Images

Село Долен е едно от най-магичните места в България. Китното селце е не просто очарователно, то е и културно-исторически резерват, съхраняващ над 70 къщи паметници на културата. Разположено е върху югозападната част на Дъбрашкия дял на Западните Родопи в община Сатовча, на 26 километра от гр. Гоце Делчев. Тук са открити артефакти от тракийски некрополи, а в близост има римски мост. Съществуват многобройни легенди за произхода на Долен - от тази, че е населявано от богомили до историята, че е селото е било оживен център на древна култура, внезапно изчезнала.

Снимка: iStock by Getty Images

Под името Доляне се споменава в османски регистри от края на XV век. Селото е популярно с майсторите на каменната зидария, за което свидетелстват тиклите (каменни плочи) на всяка къща по тесните и стръмни улички. Интересно е да се видят и дърворезбите по таваните им. Освен възрожденските къщи, сградата на църквата "Свети Никола" също пази любопитна история - изрисувана е от зографи, дошли от цялата страна през 1834 г. Днес в Долен съжителстват спокойно християни и мюсюлмани.

Берковица

Неслучайно прелестите ѝ са възпети в творчеството на Иван Вазов, който е бил съдия в града. Тук патриархът на българската литература създава някои от своите най-големи шедьоври. В Берковица има къща-музей, посветена на него. А на връх Ком се издига негов барелеф, който посреща стотици туристи и през зимата. В парк "Здравец" пък са изложени макети на забележителни обекти в мащаб 1:10, 1:17 и 1:18. Музеят на открито предлага 10 миниатюри, представящи историческото наследство на берковската околия - църква "Рождество на Пресвета Богородица", Часовникова кула, Турска баня, къща музей "Иван Вазов", църква "Св. Николай Чудотворец", Гимназия "Д-р Иван Панов", Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий", Етнографски музей, чешма "Малинарка" и местност Калето.

Снимка: iStock by Getty Images

Не пропускайте и Културен център "Йордан Радичков". Той е открит на 24 май 2019 година в чест на 90-годишнината от рождението на писателя, когото местните жители и до днес наричат с гордост писател-земляк. От града до т.нар. Нова хижа, в подножието на връх Ком, се стига по асфалтов път за около 30 минути. А от хижата до самия връх има чудесна пътека, която се преминава за около час и половина - два, дори при снежни условия.Прекрасна е и местната кухня. Опитайте берковска топеница или пък гювеч по берковски.

Чифлик, Троянски балкан

Селцето е прекрасно във всеки сезон, но през зимата е още по-романтично. Чифлик се намира на 16 км от Троян, при извора на река Бели Осъм, и е разположено между резерватите Кашка, Васильов и Козя стена, част от Национален парк Централен Балкан.

Снимка: iStock by Getty Images

Привлича с богата история и отлични възможности за туризъм. От Чифлик тръгват много от маршрутите към хижите в Троянския Балкан. Съчетанието на планина и минерална вода превръща селото в неустоима дестинация и за най-предубедения пътешественик. Не пропускайте да видите близките природни забележителности - седловините "Кашка" и "Маркова ливада", скалните феномени "Ушите", "Садраната стена", "Рогачеви камъни", но можете и да посетите Троянски манастир, Клисура, крепост Копсис (Анево Кале), Сопот и Копривщица.

Предела

За мнозина местността е известна предимно с фолклорния фестивал, който се провежда ежегодно. Но Предела е дивно красиво място, което предлага прекрасни възможности да се насладите на планината и през зимата. Проходът е дълъг около 20 км и се извисява на 1140 метра надморска височина. Започва от село Градево, насочва се на изток-югоизток, по долината на река Еловица, след 13 км достига седловината и най-високата си точка, след което се спуска по долината на река Раблево и завършва на 7 км западно от Разлог. От тук се откриват невероятни гледки, а и множество пътеки и туристически маршрути, обхождащи Пирин, тръгват именно от тук.

Златоград

Снимка: iStock by Getty Images

Най-южният български град е незаслужено подценявана дестинация, а разкрива и разказва многовековна история. За древното начало и историческия развой свидетелстват многобройните археологически обекти и културни паметници, обгърнати от романтичния воал на фолклорните предания и традиции. До днес са съхранени над сто паметника на културата. От възрожденския период е запазен и възстановен най-големият компактен архитектурен резерват в Родопите. Традиционните къщи впечатляват не само със своята белота и кръгли комини, но и със своеобразното съчетание на архитектурните си елементи. Етнографският ареален комплекс - Златоград е уникален с динамичния показ на музейната експозиция. Той се намира в един от кварталите на Златоград, доскоро известен "Стария град" - разположен на южния бряг на река Върбица. Над сто сгради, главно жилищни са оцелели до наши дни.

Снимка: iStock by Getty Images

Един от 100-те национални туристически обекта -  в архитектурния резерват, който за разлика от Етъра край Габрово, не е изкуствено създаден, продължават да живеят златоградчани. В комплекса могат да бъдат видени освен историко-етнографска музейна експозиция, 6 традиционни занаятчийски работилници, валявица, тепавица и воденица. В дворовете на повечето къщи има кладенци, оградени с дъбови кошове, с "врътки" за въжето и стрехи от едноулучени керемиди. Най-известните от тях са Хаджипанталеевата къща, Печевите къщи и Александрвоите къщи, както и Пачиловската къща. Златоград може да бъде отправна точка и към други вълнуващи маршрути - Перперикон, Мезек, Татул и крепостта Устра. Да не говорим, че в града можете да се насладите на невероятни ястия от традиционната за Родопите кухня.

Дряново

Снимка: iStock by Getty Images

Толкова приказно градче, че си струва да бъде посещавано поне веднъж на сезон, за да разкриете цялата му прелест. Дряново има древна история и със сигурност ще я дописва с още невероятни факти. В района на Дряново са открити най-старите следи от живот на Балканския полуостров. В пещерата Бачо Киро край Дряновския манастир, разположен по долината на река Андъка, са намерени свидетелства за човешко присъствие от епохата на палеолита. Открити са и многобройни останки от древни селища, крепости, колони с надписи и украшения от времето на траките и римляните (крепостите Боруна и Дискодуратера). Посетете музея на Кольо Фичето, в който са изложени творби и произведения на прочутия възрожденски майстор, църквата "Св. Никола" и се разходете по заснежения Дряновски мост. Дряновската чаршия е другото място, което непременно трябва да видите. В комплекса са също и църквата "Света Троица", часовниковата кула и художествената галерия .