Събота идва, времето е чудесно, а вие се чудите накъде да поемете около Пловдив, за да се насладите на слънцето и да видите нещо интересно.

Възможните посоки са много - от Родопите, пълни със селца, тракийски светилища и горски пътеки, до градски разходки в радиус от под 30 до 80 км.

Може да заложите на класики като Бачковския манастир или на малко познати дестинации като селата Белозем и Старо Железаре.

 

 

Скалното светилище Белинташ

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разстояние от Пловдив: 50 км

Белинташ е скално светилище, обгърнато в мистерии, догадки и откровени фантасмагории. По платото и днес личат врязвания, жлебове и отвори с различни размери, останали от някогашното тракийско светилище, което е съществувало тук. Можете да минете и по издълбаните в скалата стъпала, по които няко са стъпвали само краката на жреците.

Градските легенди и конспирации свързват мястото с легенди за заровени съкровища, кацнали НЛО и мистериозни самоубийства. Отидете, вижте и преценете сами.

Често времето на Белинташ е точно обратното на това в Пловдив, така че дори и денят да е мъглив или дъждовен, си струва да се изкачите в планината, защото там може да е грейнало слънце, а одеялото от облаци да се вижда в ниското долу.

Гигантската пейка в Димитровград

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg
 

Разстояние от Пловдив: 80 км

Градът на поп-фолка е известен с пазара си сред шопинг ентусиастите и с гигантската си пейка сред туристите. Намира се зад сградата на общината, на входа на парк Марица. Компания ѝ правят великански стол с гигантска маса, както и огромна нощна лампа. Когато човек застане сред това обзавеждане за гиганти, се чувства като Джак (онзи с бобеното зърно), когато попаднал в дома на великана.

Ако времето е слънчево, разходете се и в парк Марица.

Статуята на Богородица в Хасково

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разстояние от Пловдив: 80 км

В Хасково се намира най-високата в света статуя на Богородица с Младенеца - удостоверено от Рекордите на Гинес през 2005 г. Монументът е висок близо 33 м и е разположен на хълм, от който виждате Хасково като на длан. До статуята има кула, на чийто връх можете да се качите.

Докато сте в района, може да отидете и до село Александрово и да видите Александровската гробница.

Асенова крепост и Бачковския манастир 

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разстояние от Пловдив: 20 км

Асеновата крепост и Бачковският манастир някак си винаги вървят заедно, когато става дума за туристически маршрути. Разположени удобно, само на 10 км един до друг, те са идеални за еднодневна разходка.

Асеновата крепост не е построена на случайно място - когато погледнете от високото, ще видите планинския проход от едната страна и полето от другата - нямало е как вражеска войска да се промъкне незабелязано тук. Разходете се сред крепостните стени, погледайте панорамата, а след това продължете към Бачковския манастир за разходка под лозите в манастирския двор и възможност да запалите свещ в почти хилядолетната обител.

Щъркелите в Белозем 

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разстояние от Пловдив: 35 км

Дойдат ли щъркелите от южните страни, тръгвайте към Белозем. Близостта до река Марица е една от причините в селото да има над 45 гнезда, а през 2005 г. селото получава титлата "Европейско село на белия щъркел".

В центъра има статуя на щъркел и наблюдателна площадка, но не пропускайте да се разходите до училището, чийто покрив е осеян с гнезда, над които постоянно прелита някой щъркел.

Освен с кола, можете да стигнете и с влак (а във влака можете да си натоварите и колелата, защото в селото се карат много колела, а и околностите му си струват да повъртите гумите).

Рисуваните къщи и огради в село Старо Железаре

Снимка: Кристина Кацарска, ournewhorizons.com

Разстояние от Пловдив: 40 км

Тръгнете в посока Хисаря и след 40 км ще стигнете в едно село, което ще искате да обиколите цялото - улица по улица. Старо Железаре е арт галерия на открито - на всяка крачка попадате на къщи и дувари, изрисувани с легендарни личности, актьори, политици, музиканти и учени. Само за няколко часа разходка ще имате възможност да се снимате с Айнщайн, Мистър Бийн и Джон Траволта.

Можете да продължите и с обиколка или спа уикенд в Хисаря.

Полет с парапланер от Добростан 

Снимка: Pixabay

Разстояние от Пловдив: 45 км

Ако вдигнете глава, в небето над село Добростан често ще видите да се реят не само орли, но и парапланеристи. Районът на селото е популярен за екстремни, тандемни и акробатични полети и е най-близкото място до Пловдив, на което можете да скочите с парапланер.

До селото се намира и облагородената пещера Добростански бисер (работи от май до септември, проверете за работно време).