Вечният град привлича посетители от над 2000 години и това е обяснимо -въпреки свъръхтуризма, той си остава един от най-величествените и романтични градове в света. Рим е забележителна и вълнуваща смесица от история, митология, конспирация, ако щете,  и шумен, пълноценен живот. За да се насладите на престоя си, ще ви помогнат и съветите на Вера Александрова.

Снимка: Вера Александрова

Не се старайте да видите всичко. Рим е необятен!

Той не е като малките градчета в Пулия например, които се разглеждат за два часа. За италианската столица трябва време и повече от едно посещение. Направете си адекватен план с места, които искате да видите. Отчетете фактори като време за придвижване, чакане на опашки и почивка. Отделете достатъчно часове за хапване и разходка и опитайте да усетите този град извън основните му забележителности.

Снимка: Вера Александрова

Не вземайте кола под наем

Шофирането в Рим е предизвикателство дори за най-опитните водачи. Улиците в централната зона са изключително тесни и пълни с туристи, а паркирането около забележителностите е почти невъзможно. От летищата до града има удобни автобуси, а такситата са с фиксирани цени: 31 евро от Чампино и 50 от Фиумичино. Може да се придвижите и с автобуси до града, а из него да ползвате метро или да ходите пеша.

Снимка: Вера Александрова

Не пестете от настаняване

Инвестирайте в настаняване в центъра на града. Районът между Испанските стълби, Фонтана ди Треви и Пантеона е пълен с малки хотели и апартаменти под наем. Ако нощувате в тази част на Рим лесно ще стигате до основните му музеи и паметници и ще разполагате с огромен избор от места за хранене.

Снимка: Вера Александрова

Не сядайте

Вероятно повечето от вас знаят, че цените в Италия са различни според това дали човек си взима кафе за навън, дали го пие на бара или сяда в градината на съответното бистро. Ако платите храните и напитките си и ги консумирате на някоя пейка, има вероятност да спестите над 20 % от цената им.

Снимка: Вера Александрова

При последната ми проверка установих, че топка сладолед за из път струва 3 евро, но изяждането й на маса в същото заведение повишава цената на 5 евро. С палачинките, капучиното и кроасаните сумата набъбва още повече.

Разбира се, сядането за основно хранене в ресторант е неизбежно. Имайте предвид, че много от заведенията начисляват такса сервиз от 17 % върху сметката, като бакшишът за сервитьора не влиза в тази сума.

Не си купувайте вода

За разлика от други мегаполиси водата в Рим е годна за пиене и изключително вкусна. Из целия град, включително и покрай самите забележителности, има чешми, трябва ви само шише за многократна употреба.

Снимка: Вера Александрова

Не пазете диета

Вероятно Италия е последното място в света, на което има смисъл човек да си налага ограничения. От една страна храната тук прелива от въглехидрати, от друга човек ги изразходва лесно в обикаляне на градските забележителности.

Снимка: Вера Александрова

Не отлагайте посещението си

Живеем в изключително динамичен свят. При първото ми идване в Италия се наложи да чакам за виза, а при последното стигнах във Вечния град с нискотарифен полет само за час и половина.

Миналата година носех маска, но пък се радвах на празните улици. През тази животът в Италия се върна към нормалния си ритъм. Туристите също. Такива от Русия засега няма, а тези от Азия бавно, но стремглаво започват да се появяват и да образуват опашки пред бутиците.

Снимка: Вера Александрова

Скоро ще дойде активният туристически сезон и потокът от хора ще залее италианската столица. Препоръчвам ви да си организирате среща с нея преди това да се случи.

Не сравнявайте

Италия е многолика страна и всеки неин град има своя специфика. Добре е човек да посети повече места, но без да ги сравнява. Да, Рим не е Флоренция или Венеция. Градът е шумен, мръсен, хаотичен и пренаселен, но въпреки това всяка секунда от срещата с него си струва.

Снимка: Вера Александрова

 Вера Александрова е журналист, любител фотограф и блогър. Повече за приключенията й из, България, Гърция и по целия свят може да прочетете на www.worldofvera.com.