Разходете се из някои от най-фотогеничните градчета и селца в Гърция, които ще изпълнят очите и сърцата ви с радост. 

Някои се намират в континенталната част на страната, други са на известни и малко познати острови. 

За всяко от тези места сме ви приготвили и по една малка тайна - най-доброто място за снимки, как да избегнете тълпите или къде да хапнете.

Разгледайте галерия >>>

 

Асос, остров Кефалония

Асос, Кефалония

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Кефалония има всичко, което търсите в Гърция - красиви пясъчни плажове, над които се извисяват покрити с иглолистни гори възвишения, дружелюбни местни и подредени като за снимка пристанищни градчета. В северозападния край на острова, на малък полуостров, се е сгушило едно миниатюрно селце с едва стотина жители, което непременно трябва да включите в маршрута си - Асос. Къщите с ярко боядисани фасади и цветни капаци на прозорците са идеални за фоторазходка, а след това можете да седнете за обяд в някой от крайбрежните рибни ресторанти.

Малка тайна: На хълма срещу селото има останки от венецианска крепост, откъдето се разкрива красива панорама към Асос и залива.

Парга, континентална Гърция

Парга, континентална Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

Няма нужда да се качвате на ферибот, за да се разходите сред цветните къщи на Парга и да видите отраженията им във водите на Средиземно море. Градчето се намира на по-малко от час от Игуменица (пристанището, от което се хваща фериботът за Корфу). Край Парга има няколко красиви плажа, останки от крепост и вечнозелени гори.

Малка тайна: В Парга има музей на зехтина, в който можете да видите древни машини за производство на ценната течност и да научите за процеса на добиването му в наши дни.

Град Миконос (Хора), остров Миконос

Залез над Малката Венеция в Хора, Миконос

Снимка: iStock by Getty Images

На много места в Гърция главният град се казва или с името на самия остров, или Хора - и Миконос не прави изключение. Парти островът на Гърция е издържан в класическата комбинация от белосани къщи със сини врати и прозорци. Често сравняват нощния живот на Миконос с този на Ибиса, така че очаквайте танцуващи хора, силна музика и клубове, които затварят чак на сутринта.

Малка тайна: Дори когато сте на Миконос, можете да хапнете прясна риба във Венеция... Как ли? Отидете до Малката Венеция - част от града, в която къщите и ресторанти са разположени направо на брега.

Хора, остров Аморгос

Хора, Аморгос

Снимка: iStock by Getty Images

Това е една от най-добре пазените тайни на Гърция - остров Аморгос е сред най-рядко посещаваните Цикладски острови, до който се стига след 6 часа на скоростния ферибот от Атина. Усилията ви си струват, ако сте почитатели на места, които са направени като за местните, а не като за туристите. В центъра на главния град Хора има няколко кафенета и ресторанти, в които да хапвате калмари и тиквички под сянката на евкалиптите.

Малка тайна: Венецианският дворец от 14-и век едва ли ще бъде тайна за вас - извисява се на възвишение над целия град. Изкачете се до него за зашеметяващи гледки към градчето и морето.

Ханя, остров Крит

Ханя, Крит

Снимка: iStock by Getty Images

Най-цветното ъгълче на Ханя е венецианското пристанище - кипящо от местни и туристи, седнали на сянка в заведенията за разхлаждащо фрапе или узо. Разходете се из стария град с безбройните му уютни магазинчета за какво ли не, а когато позахлади - и по крайбрежната стена до фара.

Освен пъстрата Ханя, на остров Крит имате още едно цветно място за откриване - прочутия плаж с розов пясък Елафониси, който е на час и половина с кола от Ханя.

Малка тайна: Едно от най-добрите места за панорамна гледка към града е при параклиса Пророк Илия (Профитис Илия).

Ия, остров Санторини

Прочутият залез в Ия, Санторини

Снимка: iStock by Getty Images

Залезът в Ия е гледка от мечтите за хора от целия свят и есенцията на всичко гръцко, което си представяте - ослепително бели сгради, накацали по скалите край морето, сините кубета на църква, а в далечината залязва слънцето. В мига, в който слънцето се скрие зад хоризонта, тълпата буквално избухва във възгласи и аплодисменти.

Малка тайна: Най-популярното място за наблюдаване на залеза е замъка в Ия, където тълпите могат да са плашещи. Ако искате невероятни снимки минус тълпи, отидете до трите сини кубета, които със сигурност познавате от снимки в интернет още преди да сте стъпили на Санторини.

Мандракия, остров Милос

Цветните "гаражи" за лодки в Мандракия, Милос

Снимка: iStock by Getty Images

Милос е островът с едни от най-красивите села, сякаш специално редени и оцветявани като за снимка. Това, което едва ли ще срещнете на друго място в Гърция, са така наречените "сирмата" - гаражи за лодки, вкопани в скалите на естественото пристанище в Мандракия. Вратите им са боядисани в яркосиньо, а до тях се издига и традиционна църква в бяло и синьо.

Малка тайна: Цветни гаражи за лодки има в още две селца на остров Милос - Фиропотамос и Клима.

Емборио, остров Халки

Емборио, Халки

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Халки се намира недалеч от Родос, но не е сред най-популярните места за туристите. Още по-добре за тези, които решат да го посетят, защото ще имат повече пространство да се насладят на красотата на пристанището в Емборио. Крайбрежието е поръбено с пищни неокласически къщи, а в прозрачните сини води се полюшват лодки в ярки цветове.

Малка тайна: Ако потърсите снимки от Родос в интернет, някои от тях са всъщност на пристанището в Емборио на остров Халки.