Италия е от онези места по света, на които спокойно можете да се връщате всяка година по няколко пъти и никога да не се налага да повтаряте дестинация.

Това важи и за островите - повече от 450 са италианските острови и островчета, населени или безлюдни.

Освен в морето, много от тях са разположени в езера като Гарда, Маджоре, Болсена, Комо, Изео.

Всеки е чувал за Сицилия, но тук сме подбрали други пет италиански острова, които си струва да видите с очите си.

 

Боромейските острови: насред езерото Маджоре

Рибарският остров, част от Боромейските острови

Снимка: iStock by Getty Images

Това ще е разходка с благородническа осанка. Четири от Боромейските острови са собственост на благородническата фамилия Боромео от Милано от повече от 400 години, но в наши дни три от тях са отворени за посетители.

Единственият остров от групата, който не е притежание на Боромео, както и единственият обитаем, днес е Изола дей Пескатори (Рибарският остров). По официални данни в рибарското село тук има 25 постоянни жители. Има само няколко улички, заети предимно с хотели, ресторанти и магазинчета за ръчно изработени сувенири.

Качете се на ферибот от пристанището в Стреза (на брега на езерото Маджоре), за да стигнете до Боромейските острови.

Сардиния: голямата малка тайна на Италия

Безлюден плаж в закътан залив на остров Сардиния

Снимка: iStock by Getty Images
 

Когато става въпрос за италиански острови, хората обикновено сравняват Сицилия и Сардиния като двата най-големи (с почти еднаква площ са). В това сравнение Сардиния почти винаги е губеща - макар и познат на туристите, островът си остава място, чиито тайни изискват усилие да бъдат разкрити.

Районът на Коста Смералда в северната част на Сардиния е в стил Монако с луксозните вили на руски олигарси и нереално синьо-зелените води на морето, а в другите части на острова е пълно с красиви, слабонаселени плажчета. Планинските селца във вътрешността на Сардиния са среща с истинския островен живот на Италия, лишен от лъснатата си за пред туристите версия. Храната и виното са другите суперсили на острова, богат на местни сортове грозде и изкусителни специалитети.

И докато сте на Сардиния, можете да се качите на ферибота за Корсика. Добавете още един остров, като се разходите за един следобед из стръмните, виещи се улички на пристанищния град Бонифацио.

Прочида: столица на културата и цветна радост

Прочида е 4 квадратни километра цветна радост за окото, хвърлена в морето срещу Неапол. Къщите в топли пастелни цветове са сякаш строени една върху друга по стръмното крайбрежие, а цветните им фасади се отразяват във водите на Неаполитанския залив.

Прочида ще бъде Италианската столица на културата за 2022 г., когато островът ще кипи от живот и изкуство.

 

Иския: островът за спа и ликьор от рукола

Арагонската крепост на остров Иския

Снимка: iStock by Getty Images
 

Иския е сред по-скритите италиански острови и обикновено остава на заден план, когато туристите разберат, че наблизо се намира Капри. Той обаче е най-големият и развит в Неаполитанския залив и честно казано, също най-суровият.

Тук градините са перфектно поддържани, плажовете не са претъпкани, спа центровете с минерална вода от острова са оазиси на спокойствието, но пък ястията и пейзажите не са така напудрени. Това е Италия в суров вид - също толкова прекрасна, най-вече защото е истинска.

Арагонската крепост на острова е повече от впечатляваща гледка. Не си тръгвайте, преди да сте опитали типичния за Иския ликьор от рукола, наречен руколино (вижте рецептата тук)

Будели: островът с розовия плаж

Розовият плаж на остров Будели

Снимка: iStock by Getty Images
 

В северната част на Сардиния се простира един от най-красивите национални паркове на Италия - Ла Мадалена, който всъщност е архипелаг. Будели е един от островите на Ла Мадалена. Дълъг е около километър и половина и има един-единствен жител - пазачът Мауро Моранди.

Десетки лодки поемат всеки ден от сардинското крайбрежие за плаване до Будели, където се намира прочутият му розов плаж. Точно този плаж не е достъпен за туристи, за да се запази красотата му непокътната, но лодката ще се доближи максимално, за да видите розовия пясък с очите си, а след това ще спре в някое от красивите закътани заливчета с кристална вода, където можете да поплувате и да плажувате.