Ако избирате да пътувате в несигурни времена, трябва да сте готови да приемете всичко, произтичащо от тази несигурност. 

Продължаващата повече от година пандемия промени начина, по който пътуваме (ако изобщо пътуваме) и начина, по който резервираме почивките си. 

На какво трябва да обърнете внимание, ако резервирате сега и какво се промени в условията и практиките на туристическите агенции - преди да изберете почивка за 10-те почивни дни около майските празници или да резервирате почивка на море, вижте полезни съвети от експертите от туристическия портал NasamNatam.com.

Няма единни правила за реагиране

Най-важното, което трябва да знаете. е че няма единни правила, които да важат при всички туроператори. Когато изберете оферта, четете внимателно какви са конкретните условия при отмяна на пътуването. Проверете дали условията за отмяна на пътуването, които са описани в офертата, присъстват и в договора за пътуване, който ще подпишете.

Вашата дестинация може да затвори - какво да очаквате в такъв случай?

Все още сме в условията на пандемия и във всеки един момент държавата, до която сте избрали да пътувате, може да затвори границите си. При този случай е добре да сте подготвени психически, че ще има объркване и забавяне. Често туроператорите не могат да реагират веднага по независещи от тях причини (например, когато трябва да изчакват официално решение на властите). 

Само част от пътуванията са със застраховка за максимална сигурност

Ако искате да пътувате, но не ви се поема финансов риск, избирайте само пътувания със застраховка за максимална сигурност. Тя обикновено покрива всички рискове, свързани с коронавируса, включително и ако се разболее ваш близък, за когото трябва да останете да се грижите. Този тип застраховка гарантира връщане на всички заплатени от вас суми в определен срок (обикновено 10-14 дни).

Възможно са забавяния при връщане на парите

Ако в договора ви няма конкретни условия за отмяна на пътуването заради причини, произтичащи от пандемията, може да очаквате известно забавяне във връщането на заплатените от вас суми. За да резервират вашия самолетен билет и хотел, туроператорите превеждат пари на съответните хотели и авиокомпании - т.е. те трябва да получат обратно тези пари, за да ги върнат на вас. Това невинаги се случва лесно и бързо, особено в сегашната ситуация.

Възможно е да получите ваучер за бъдещо пътуване вместо пари

В много от случаите туроператорът ще ви предложи ваучер за бъдещо пътуване вместо връщане на пари.

Предимствата на ваучерите са, че са валидни за дълъг период от време и може да се използват във всеки един момент. Т.е., ако съответната дестинация е затворена, клиентите могат да си вземат ваучер и когато ограниченията за дестинацията отпаднат, веднага да заминат.

Освен това този ваучер може да се продаде в рамките на периода на давност, като разбира се, трябва да се информира съответния туроператор, или пък да послужи като подарък.

Колкото и да звучи невероятно, някои дестинации вече са резервирани за месеци напред

Ако ви се ходи на точно определено място, запазете места сега. На туристите по цял свят толкова им се пътува и толкова разчитат туризмът да е възможен това лято, че много от дестинациите се оказват почти изцяло резервирани, колкото и невероятно да звучи.

Такъв е случаят например с Русия, за която много туристи имат неизползвани ваучери за отменено пътуване от 2020 г., а хотелите в някои райони във Франция като Нормандия и Прованс са резервирани почти на 100% до края на лятото.

Ако оставите резервацията за последния момент, може да се окаже, че са останали налични само хотели, които са скъпи, далеч от центъра или по други причини неподходящи за вас.

Някои пакетни цени включват PCR тест или намаление за такъв

Пътуванията до дестинации, които изискват PCR тест, излиза по-скъпо, а за момента представянето на отрицателен PCR тест е задължително и при връщане в България. Част от офертите за почивки в чужбина имат включен в цената PCR тест или предоставят код за отстъпка за такъв тест. Тук също четете внимателно, тъй като понякога този бонус върви с условие - например "безплатен PCR тест при резервация до 20 април 2021 г.".

Не бързайте да отказвате ваучерите от авиокомпаниите

Ако сте резервирали самолетен билет, а полетът ви е отменен, много авиокомпании ви предлагат избор - да ви върнат парите или да ви предоставят ваучер за бъдещи пътувания. Не бързайте да отказвате ваучера, тъй като в настоящата ситуация той има своите предимства. Заради големите суми, които авиокомпаниите имат да връщат на клиенти с отменени полети, връщането на пари в момента често се забавя със седмици. Ако изберете ваучер, от друга страна, можете във всеки един момент да го използвате за нова резервация.