Art' Otel, Лондон

Снимка: Art' Otel

Този нов хотел се помещава във възстановения комплекс на електроцентралата Battersea. В Grand Café и в общите части са изложени произведения на изкуството - от забележителни творби на художника Хайме Хайон до масленожълти статуи в мраморното фоайе. Спалните са елегантни и съвременни, с ярки цветове и прозорци от пода до тавана, а от по-високите стаи се открива фантастична гледка към града. Ежедневно в 16:00 ч. се организират обиколки на колекцията, а впечатляващият бар, басейн и ресторант на покрива са идеалното място за почивка след края на деня. Цената на двойна стая е 245 евро.

Снимка: Art' Otel

Art Luise Kunsthotel, Берлин

Разположен в сърцето на берлинския квартал Mitte, всяка от 50-те стаи на хотела е проектирана от различен художник, като се включва всичко - от картини до мебели и спално бельо.

Снимка: Art Luise Kunsthotel

Изкуството е изключително разнообразно - от графити на Kiddy Citny, чиито многократно фотографирани творби се появяват из Берлин от средата на 80-те години на миналия век, до сложни инсталации от папие-маше и абстрактни платна. Фоайето е осеяно със скулптурни творби и цялото място прилича много повече на галерия, отколкото на хотел. Цената на двойна стая е 126 евро.

Снимка: Art Luise Kunsthotel

Снимка: Art Luise Kunsthotel,

Byblos Art Hotel, Верона

Снимка: .tripadvisor.com

Разположен сред лозята на Валполичела, Byblos Art Hotel се помещава в прекрасна барокова вила от 17-и век, недалеч от Верона. В грандиозната рецепция се помещава изключителна колекция от произведения на модерното изкуство на автори като Деймиън Хърст, Марина Абрамович, Ванеса Бикрофт, Марк Куин, Аниш Капур, Такаши Мураками, Рон Арад (списъкът със звездни имена е дълъг...)

Снимка: .tripadvisor.com

Всяка от 59-те спални е украсена с оригинални произведения на изкуството, а зад всеки ъгъл, на всяко стълбище има невероятна картина или завладяваща инсталация, които чакат да им се насладите. Цената на двойна стая е 310 евро.

H10 Art Gallery, Барселона

Снимка: tripadvisor

Всеки етаж в H10 отдава почит на известен съвременен художник, като стените, стаите и дори баните са проектирани така, че да пресъздават стила на Жоан Миро, Франсис Бейкън, Анри Матис и др. Във фоайето са изложени оригинални творби и литографии на художници като Микел Барсело, а в оживения бар и ресторант има забележителни съвременни произведения. Черешката на тортата е терасата и басейнът на покрива с прекрасна гледка към града. Цената на двойна стая е 154 евро.

Hôtel des Académies et des Arts, Париж

Снимка: Hôtel des Académies et des Arts

Някогашен дом на прочутите художници Амедео Модиляни и Цугухару Фуджита, този хотел с 20 стаи все още носи усещането за класическо ателие с работещо студио, в което се провеждат временни изложби. Спалните са класически и непретенциозни, половината от тях са с фрески на тавана, а по стените на всички са разпръснати произведения на изкуството. В сутерена се намира спокойната уелнес зала за масажи и процедури, в която се предлагат и уроци по йога. Цената на двойна стая е 226 евро.

Altstadt, Виена

Снимка: firstchoice.co.uk

Ото Визентал открива хотел Altstadt преди повече от 30 години, отчасти като място, където да съхранява нарастващата си колекция от произведения на изкуството, отчасти, за да вдъхне нов живот на класическия виенски палат. Сега 62-стайният хотел е дом на изумителна колекция от творби на художници, сред които Анди Уорхол, Ани Лейбовиц и Маркус Прахенски - много от тях са собственост на Визентал, а други са предоставени назаем от музеи. Атмосферата в хотела е изпълнена с непринуден стил, а продуктите за отличната закуска се доставят от най-добрите независими производители във Виена. Цената на двойна стая е 215 евро.

Villa Copenhagen, Копенхаген

Снимка: tripadvisor

Във всеки ъгъл на този класически скандинавски хотел има изкуство. 390-те стаи се намират във внушителна сграда в необароков стил. Във фоайето със стъклен таван стоят скулптури като стражи, а стените на спалните са осеяни с творби на съвременни датски и европейски художници, като цялата колекция на хотела е на стойност около 2 млн. долара. От двата бара T37 е мястото вероятно за най-добрите коктейли в Европа, а терасата на покрива и басейнът са чудесно място за начало или край на деня. Цената на двойна стая е 263 евро.

Unico Boutique Hotel d'Arte, Мондело, Сицилия

Снимка: unico-boutique

Всички произведения на изкуството, изложени в този очарователен хотел с осем стаи, са предназначени за продажба, а творбите са разпръснати из общите части и са изложени в частната художествена галерия. Разположението на хотела - на един хвърлей от Лидо ди Мондело - означава, че е лесно да се разхождате между плажа и блестящия басейн на хотела, от който се открива прекрасна гледка към Средиземно море. Закуската е обилна и въпреки че няма ресторант, има много такива наблизо. Цената на двойна стая е 251 евро.

31.10 Art Hotel, Флоренция

Снимка: 3110arthotelfirenze.com

Флоренция е един от най-артистичните градове в Европа, а хотелите могат да бъдат скъпи, което прави този стилен бутиков хотел с 13 стаи истинско откритие. Четири от стаите са посветени на известни флорентинци - от Леонардо да Винчи до Пиеро делла Франческа, със стенописи и техни произведения. Свързаните помежду си стаи са идеални за семейства. Закуските с пресни сладкиши и домашно приготвени торти са идеално начало на деня, прекаран в обикаляне на галериите. Цената на двойна стая е 132 евро.