Йордания предлага вълшебни изживявания. Тук можете да се насладите на богата култура, арабско гостоприемство и кухня, древни руини, необикновени гледки, прилив на адреналин при спускане по въже в каньон, и спокоен сън под звездно небе - всичко това в рамките на един ден. Вижте нашите препоръки за едно наистина запомнящо се пътуване.

Туристическите пътеки

Снимка: iStock by Getty Images

На север можете да се разходите през диви гори и да вдишате аромата на невероятни цветя, на юг - през пустинни дюни и невъобразими скални образувания, а между тях - през множество замъци, каньони и древни руини. Независимо дали сте случаен турист или заклет любител на пешеходните преходи, изобилието и разнообразието от туристически пътеки в Йордания предлагат възможности за различни нива на умения и способности. Времето в Йордания може да бъде екстремно, а пътеките невинаги са маркирани. Бъдете подготвени със слънцезащитни продукти, вода, храна, аптечка и GPS. Проверете метеорологичните условия, преди да тръгнете, и обмислете възможността да резервирате поход с водач от реномиран туроператор. За съжаление, количеството боклуци, разпръснати из иначе прекрасните пейзажи, може да бъде обезпокоително. Вземете със себе си торбичка, за да изхвърлите собствените си отпадъци, както и тези, които намерите по пътя, или се запишете за излет с Eco Hikers, местна туристическа група с мотото "чистим, докато ходим"

SPA в Мъртво море

Снимка: iStock by Getty Images

Планирайте естествено спа преживяване в Мъртво море. Почти навсякъде можете да си организирате кални бани. В повечето хотели на Мъртво море има кал на разположение на брега, а след това се потопете в богатата на минерали вода. Високата соленост е полезна за кожата, но може да бъде болезнена за очите и за отворените рани, така че внимавайте да не докосвате очите си, да не потапяте главата си под водата, и да не влизате в нея с порезни рани. Имайте предвид, че само няколко от плажовете в района са безопасни за достъп. Проверете, преди да тръгнете. Ако пък сте почитатели на активната почивка, можете да посетите Уади Муджиб, да се научите да тъчете в проекта за занаяти на жените от бедуинското племе в Бани Хамида или да направите разходка с велосипед.

Възхитителна история и археология

Снимка: iStock by Getty Images

Според археологическите находки, този регион е бил обитаван от около два милиона години, а Йордания притежава впечатляваща архитектура и множество археологически обекти, които могат да се похвалят с това. Ако планирате престой в Йордания, за поне четири дни, купете си Jordan Pass за достъп до около 40 обекта, включително цитаделата на Аман, замъка Карак, Джераш (един от най-добре запазените римски градове в света) и Петра - древният град, който няма как да пропуснете.

Изработване на сувенири с местни занаятчии

В цяла Йордания можете да откриете възможности да научите нещо неподозирано от занаятчия и да отнесете у дома свой ръчно изработен сувенир, създаден по традиционни техники. Възможностите включват плетене на кошници в Ум Каис, изработване на хартия в Ирак Ал Амир, създаване на мозайки в Аман и Мадаба, и тъкане в Бани Хамида близо до Мъртво море. Ако не разполагате с достатъчно време и няма да имате възможност да изработите сувенир, все пак можете да закупите подаръци от занаятчиите. Средствата за тези сувенири се връщат обратно в местната общност. Не е препоръчително да се пазарите.

Изживейте бедуинската култура

Въпреки че мнозинството от бедуините в Йордания вече не са изцяло номади, тяхната култура на гостоприемство продължава да съществува. Посетителите могат да се запознаят с историята и традициите на бедуините чрез различни дейности, сред които поход за лечебни растения, приготвяне на арабско кафе и тъкане на шатри от козя вълна. Можете също така да се присъедините към екскурзия, водена от бедуини, която включва пешеходен туризъм, разказване на вълшебни истории и пиене на бедуински чай в Петра или Вади Рум.

Пригответе си йорданска храна

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да опитате автентична йорданска кухня, с дълбочина на вкусовете, която няма да откриете в повечето ресторанти, трябва да намерите домашно приготвена храна. Влезте в кухнята и се учете от експертите. Beit Sitti предлага уроци по готвене в прекрасно помещение в квартал Al Weibdeh за пътуващите, които посещават Аман. Извън столицата направете еднодневна екскурзия до женския кооператив Ирак Ал Амир и пригответе маклюбе (на арабски това е популярно традиционно ястие, приготвено от ориз, пилешко месо и зеленчуци, което означава "с главата надолу"). Чрез кулинарните обиколки можете да приготвите йорданска трапеза със семейство в село Орджан. Децата ще харесат преживяването в бар "Сезам" в Акаба. Резервирайте предварително местата си за тези уроци.

Не пропускайте залеза

Снимка: iStock by Getty Images

Йордания предлага толкова много, че може да се почувствате припрени, за да успеете да обхванете всичко, но не забравяйте да правите паузи всяка вечер, за да се насладите на залеза. Независимо дали сте на покрив в Аман, на хълм в Дана, на пустинна дюна във Вади Рум или на плаване по залез в Акаба, цветовете в пустинята по здрач - и тези тихи моменти между деня и нощта - са чародейни. Набележете идеалното място, където да се насладите на залеза, няколко часа предварително, за да избегнете евентуални тълпи.

Наблюдение на звездите

Колкото повече се отдалечавате от светлините на града, толкова по-тъмно небе и ярки звезди можете да видите. Съветваме ви да наемете водач, от когото ще научите бедуинските предания за съзвездията.

Снимка: iStock by Getty Images

Фермите в Северна Йордания

Включете се в пътуването "от фермата до трапезата" по време на брането на маслини в Северна Йордания - сезонно преживяване, което обикновено се предлага за около пет седмици от края на септември. Можете също така да събирате мед с пчелар (предлага се четири пъти годишно: в началото на май, в края на юни, в началото на юли и в началото на декември) или да събирате храна по склоновете. Разходка в горите за градински чай, мента, бадеми и други с местен фермер е изключително забавно и поучително изживяване. Не се опитвайте да търсите храна без вещата помощ на фермер или водач.