Властите на Балеарските острови настояват за забрана на чужденците да купуват имоти, тъй като бързо растящите цени в Майорка, Менорка и Ибиса прогонват местните хора и създават "села-призраци" от празни жилища, пише вестник Guardian.

Мярката цели да направи невъзможно чужденците да си купят ваканционен дом на архипелага и следва подобна схема в Канада, която въведе двугодишна забрана за закупуване на имоти от чужденци, като изключения се правят за имигранти и законно пребиваващи.

Вицепрезидентът на Балеарските острови Хуан Педро Иланес заявява, че "трябва да последваме примера на Канада" и поиска испанското правителство да окаже натиск върху ЕС, за да позволи на островите да въведат подобна забрана.

Регионалният президент Франсина Арменгол пък заяви по-рано: "Много европейски и други граждани могат да си позволят имоти на цени, които са невъзможни за гражданите на тези острови."

Иланес признава, че забраната би била в противоречие с европейския принцип за свободно движение. Съществуват обаче прецеденти, например в Австрийските Алпи, където ЕС е признал райони с културно значение или природна красота, които следва да бъдат защитени от "прекомерен външен натиск".

Друг прецедент са Аландските острови във Финландия, където има ограничения за закупуване на втори дом. В Хърватия гражданите на ЕС трябва да са пребивавали в продължение на 10 години, преди да могат да закупят земеделска земя или друг имот.

Правителството на Балеарските острови също така иска Мадрид да ограничи цените на жилищата, като обяви островите за "район под напрежение", определян като място, където наемът или разходите за ипотека надвишават 30% от средния местен доход. Цените на имотите на островите се задържаха стабилни по време на финансовата криза от 2008 г., а след това и по време на пандемията, като жилищата на Майорка и Форментера са сред най-скъпите в Испания.

Снимка: iStock by Getty Images

Село Дея в западната част на Майорка е любимо на звездите и различни творци, откакто поетът и романист Робърт Грейвс го предпочете за свой дом в края на 20-те години на миналия век. Селото е част от планинската верига Сера де Трамунтана, която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

При цена от 6 091 евро за квадратен метър имотите в Дея са вторите най-скъпи в Испания. Агенция за недвижими имоти предлага "уютна" къща с две спални в селото за 1,6 млн. евро.

Освен че е сред най-скъпите, покупките на имоти от чужденци на Балеарските острови далеч надхвърлят тези в останалата част на Испания.

По данни на националната статистическа служба през 2022 г. чуждестранните купувачи са осъществили 38,95% от покупките на Балеарските острови в сравнение със средно 12,61% за страната.

От 700 къщи в Дея 200 са празни, като почти 60 % от всички имоти в селото са собственост на чужденци. Местната власт е удвоила общинския данък върху празните имоти, но това едва ли ще окаже голямо влияние върху заможните им собственици.

Тъй като местните жители се изселват, а жилищата остават празни през по-голямата част от годината, баровете и ресторантите са по-малко посещавани. Хотелиерите и ресторантьорите се оплакват, че трудно привличат персонал от континенталната част на страната, тъй като наемите са твърде високи. В Дея има два пъти повече туристически апартаменти, отколкото такива под наем, допълва Guardian.