Пристигайки в Банско за първи път, може да почувствате, че сте се пренесли в една по-обикновена епоха. Щъркели гнездят по телеграфни стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълкови дървета по ъглите на улиците, а роми с конски каруци препускат по пътя. Над червените покриви, мраморните върхове на Пирин се издигат над покритите с борови гори склонове, надвисвайки над града и неговия ски курорт като разперени криле на приклекнал дракон. С тези думи журналистът на BBC Алистър Гил започва своята статия, посветена на югозападния български курортен град.

В един топъл летен ден повече от 700 предприемачи и представители на свободни професии препълниха кафенетата на Банско, докато многообразие от езици - от иврит до японски - изпълваше въздуха, разказва британският журналист.

Впечатленията, които той споделя, са от четвъртото издание на фестивала "Банско номад фест", "превърнал се от малко събитие в най-големия в света ежегоден празник на дигиталния номадски живот".

Едноседмичният фестивал включва десетки предавани на живо дискусии, групови вечери и дейности като партита с лагерен огън и рафтинг, всички организирани от малка "армия" от доброволци, описва атмосферата на "Банско номад фест" журналистът от BBC. Нарастващият брой на дигиталните номади в Банско е най-видим по време на фестивала, но това е само половината от историята, продължава Гил.

Според информационния портал "Номад лист" (Nomad List) градът е "най-стабилно разрастващият се център за дистанционна работа" в света през последните пет години. От 2018 г. досега в това отношение Банско е нараснал с 231 процента - повече, отколкото Варшава, Мадрид и Талин.

Снимка: iStock by Getty Images

Това изглежда донякъде необичайно: проучвания показват, че дигиталните номади обикновено предпочитат крайбрежните градове, островите и плажните дестинации. И така, защо все повече хора се насочват към малък планински курорт в България, пита британският журналист.

Историята започва с Матиас Цайтлер - германски предприемач, който идва в Банско през 2016 г., докато проучва места за създаване на споделени работни пространства. Той избира Банско, привлечен от естествената красота на района и неговите практически предимства: бърз безжичен интернет, достъпни разходи за живот и ниски данъци.

"Дойдохме тук през лятото с няколко приятели, наехме къща и решихме, че това може да е добро място за наша база", разказва Цайтлер пред BBC. През 2016 г. той отваря първото споделено работно пространство в града, което бързо се разраства, а през 2020 г. започва инициативата "Банско номад фест", 729-те билета за тазгодишното издание на която бяха напълно разпродадени.

Банско вече всеки месец е дом на повече от 300 служители, работещи дистанционно, като броят на живеещите в града се увеличава през ски сезона. Банско предлага и изобилие от възможности за отдих на открито - от пешеходен туризъм до колоездене и конна езда.

"Това, което наистина отличава Банско, е колко спокойна, дружелюбна и гостоприемна е общността тук", споделя Камил Поаре, френски маркетинг мениджър, която идва в българския град заедно с половинката си от 2018 г. "Припомняме си това всеки път когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме отново в социалния живот на Банско", добавя тя.

Разнообразието от социални събития в града е изумително и включва уроци по салса, събирания за вечеря, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта, като много от тях са отворени за всички желаещи, независимо дали са дигитални номади или не.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Жителите на Банско харесват тази международна атмосфера", казва заместник-кметът на общината Сашка Вучкова. Растящият брой чуждестранни и смесени семейства в града - включително украински бежанци - създава мултикултурна атмосфера в училищата. "Имаме един клас, в който има ученици от осем държави. Всички говорят български, някои не чак толкова добре - но те са деца, ще се научат", обяснява Вучкова за британската медия.

Международната общност в Банско включва мнозина занимаващи се с крипто активи, лайф коучове и уелнес гурута. Също така не липсват и софтуерни разработчици, видеооператори, стендъп комици, дизайнери, учители по английски език, художници, преводачи и дори учени.

С увеличаването на номадите в града сега в там вече има девет пространства за споделена работа, управлявани от четири компании, сред които "Коуъркинг Банско" (Coworking Bansko) и "Нестуърк" (Nestwork) и "Фор Лийф КлоувърКоЛайф" (Four Leaf CloverCoLive).

Някои номади толкова се наслаждават на спокойния начин на живот в Банско, че пускат "корени" тук. Имотите са евтини за западните стандарти и въпреки че цените растат, те остават достъпни - апартамент с една спалня струва 40 000 - 70 000 евро. Месечният наем също е сравнително евтин, като подобен апартамент струва между 300 и 500 евро.

Според Ели Цонева, местен брокер на имоти в "Плюс Пропърти" (Plus Property), дигиталните номади са страна при около 5 процента от продажбите на жилища в Банско, а пазарът е доминиран от други чуждестранни инвеститори. "Тридесет процента от купувачите на нашата агенция са българи", допълва тя пред BBC.