Белоградчик за българските, а и чуждестранните туристи е магично и релаксиращо място, но и с достатъчно възможности за приключенски туризъм и запомнящи се изживявания. БНР разказва в свой репортаж и интервю за едно различно преживяване и един мъж, който иска да представи нещо различно.

Димитър Игнатов днес се радва на реализираната си мечта, с която до скоро не е бил наясно точно какво ще представлява. Всичко започва 2021 година, когато купува имот, буквално на скалите. Гледката оттам е повече от невероятна. Всички скали са пред теб, наистина цялата панорама се открива от тази земя. Само преди няколко месеца Димитър стига до крайната идея с неговата съпруга Цветелина и така поставят първия в страната стилно преработен корабен контейнер. Наричат го Bebèka. Името идва от турлашката дума "бебек" или камък. Контейнерът е абсолютно екосъобразен, с материали, които те карат да се чувстваш точно сред природата. Този вид туризъм се нарича "глемпинг", като терминът идва от английската дума "glamping" - съчетание от думите "glamorous" и "camping". Това е форма на къмпинг, която съчетава удобствата и лукса на традиционния хотел с преживяването на къмпинга на открито. Той предлага удобства като големи и комфортни легла, електричество, течаща вода, бани и дори кухни, в стилни и необичайни места като палатки, юрти, дървени къщички или дори дървени къщи.

Снмика: официална фейсбук страница Bebeka

"Белоградчик доста предразполага да се обърне внимание на красотите на природата и винаги ми е било мечта това нещо, да направя туристически комплекс или нещо като къща за гости, но впоследствие намерих едно прекрасно място, което се продаваше, купихме го и там беше най-добрият вариант да се направят рециклирани корабни контейнери, защото това отговаря на така модерното търсене от хора, които биха искали да се насладят на почивка. Абсолютно екосъобразно е, защото първо, че не сме купували нещо ново, което да е произведено, да са използвани природни допълнителни ресурси, а сме рециклирали стар корабен контейнер с изцяло органични материали като дърво, метал, стъкло. Общо взето идеята в това прекрасно място, в което се намираме, всичко да е екосъобразно, да е био, да отговаря към природата и да нямаме и замърсяване, да има симбиоза между това, което ние сме добавили и поставили и самата природа."

Снмика: официална фейсбук страница Bebeka

Предизвикателствата, пред които са изправени Димитър и Цветелина не са никак малко.

"Предизвикателствата са безброй. Първото предизвикателство беше въобще да се транспортират тези големи контейнери. От Централна България някак стигнаха до Белоградчик. След това големият проблем кой да ги направи, как да ги направи. Все пак, знаем всички е много по-лесно да се прави нещо от нулата, отколкото да се преработва нещо, но намерихме едни хубави хора от самия град, с една голяма база, които приеха предизвикателствата. Тези момчета, които намерихме да направят контейнера до момента така както изглежда (...) те са от нашата порода, те обичат предизвикателствата, харесват неща, които ги карат да мислят, да конструират, малко невъзможните неща ги предизвикват, така да се каже и поеха ангажимента да направим заедно това. Беше доста интересно, с общи усилия измислихме проекта. Ползвахме много качествени материали, както казах, предимно дърво и такива съвсем природни материали."

Димитър и неговата бригада започват да работят по проекта от края на месец март, като днес луксозният корабен контейнер е напълно готов и отворен за посетители, а интересът към него е огромен. Удобствата на помещението отговарят на висок клас хотелска стая.

Снмика: официална фейсбук страница Bebeka

"Представете си тази хотелска стая с огромни панорамни прозорци, френски - от горе до долу, от ляво до дясно почти на контейнера, които правят престоя наистина невероятен, защото докато си лежиш на кингсайз спалнята буквално си на едно стъкло разстояние от природата. Контейнерът е климатизиран. Има хубава баня с тоалетна, дори подът на банята е от дърво, за да може човек през цялото време, когато стъпва, да се чувства непрекъснато с достъп към природата. Ако искаш, отвън по земята, след това на верандата, която е от естествен декинг, след това на естественото дюшеме - всичко е естествено, за да може да не се спира усещането за досега с природата, буквално. Целият контейнер е оборудван със смарт системи, всичко се управлява дистанционно. Имаме система за самостоятелно настаняване селф чек система (от англ. "self check", бел.ред.), която 24/7 работи. Влиза се в контейнера със смарт (от англ. "smart" - умен, бел.ред.) брава, която е с код, което улеснява първо менажирането на мястото и второ - засилва уединението на гостите. Имаме файър плейс (от англ. "fire place" - букв. място за огън, бел.ред.), който направихме със страхотно огнище, с летен киноекран, където можете да си пуснете сега мачове от първенството или човек да си пусне филм - то е в самата гора. Имаме кътове за хамаци, за четене, кътове за пиене на кафе, буквално сред природата, върху скалите, със страхотни гледки."

Идеята на глемпинга е точно това, което обясни Димитър. Той е идеален за хора, които искат да се насладят на природата, без да се отказват от удобствата на съвременния живот. Всъщност идеята на Митко и Цвети идва, защото те самите винаги са искали да си почиват сред природата, но да не се лишават от удобствата на 21-ви век.

Снимка: официална фейсбук страница Bebeka