Посетете Швеция и ще имате право да се разхождате, да карате велосипед, ски или каквото пожелаете, и да къмпингувате навсякъде, с изключение на частните градини, дворове и земеделски земи. Известно като allemansrätten, или правото на публичен достъп, е неразделна част от културата на страната.

Освен тази отворена покана за разпъване на палатка, в много диви местности и паркове има и хижи, в които всеки може да отседне безплатно. Някои от тях са бивши ловни хижи или рибарски колиби, други са някогашни селски къщи, дарени на правителства и общини.

Снимка: iStock by Getty Images

Има повече от 250 такива хижи - от примитивни до наистина луксозни.

Културата и историята на тези места в Швеция, които не са туристически горещи точки, е наистина впечатляваща. Можете да откриете мечтани пейзажи, да опознаете диви гори и езера, в региони, сред които сурово красивата Лапландия и Гевлеборг на Балтийско море.

Снимка: iStock by Getty Images

В Гьоталанд популярна е къща от 19-ти век с модерни синьо-бели тапети с пауни и вълнени килими, а из цялата провинция са разпръснати малки червени къщички, чиито топли дървени интериори приютяват с уютни двуетажни легла.

В тези къщички можете да се наслаждавате на простия живот, но е много по-удобно от палатка.

Приключението става още по-вълнуващо, ако бъде споделено и с други "скитници" в дивата природа. Можете да срещнете дори много семейства с деца, които са избрали да прекарат ваканцията си така, а не в някоя далечна дестинация.

Снимка: iStock by Getty Images

Хората, които предпочитат да почиват по този див начин са различна "порода". Обичат да общуват, да откриват нови приятели, съмишленици в преживяването и изследването на природата.

Снимка: iStock by Getty Images

Вече съществува и пътеводител за тези приказни места из Швеция, който цели да бъдат разкрити малко познати региони на страната. Шведите имат силна връзка с гората, а това е още един начин да я изследват.

Оказва се, че има немалко стари семейни къщи, които пустеят, а могат да бъдат част от мрежата, която позволява и на местните, и на туристите, не просто да се забавляват, но така и да поддържат къщата.

Основно изискване е да се спазват правилата на хижата и тя да бъде оставена така, както е заварена. Досега не е имало оплаквания от вандализъм. Храната също трябва да бъде предвидена, както и спален чувал.

Пътеводителят и стремежът към изследване на природата са направили някои от хижите по-известни. Има дори пътешественици, които преминават през няколко обекта в рамките на една година, радвайки се на срещите и разговорите с непознати край огъня.

Всички къщички имат печки на дърва, което означава, че колекционерите на приключения, могат да ги посещават по всяко време на годината. За предпочитане е пролетно-летния сезон, разбира се. По това време можете да карате каяк и да събирате плодове.

 

Снимка: iStock by Getty Images