"Това никога не съм го знаел! ... е фраза, която често се изрича от онези, които посещават Бремен за първи път. Градът е известен със своята история и традиции, с кметството, което е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, и с прочутите Бременски градски музиканти. Приказният дух е в прекрасно съчетание с космополитния облик на града. Бремен е единадесетият по големина град в Германия и европейски център на космическата индустрия, но и дом на квартал Überseestadt - един от най-големите проекти за градско развитие в Европа. Бремен е дестинация, пълна с изненади - винаги има какво да се открие.

Снимка: Pixabay

Той един от градовете от така неречената Ханзейска лига или Съюз Ханза - съюз на търговски гилдии от Северна Европа, функционирал активно в периода между ХII и XVII век.

Ханзейското наследство на Бремен се слива без усилие с творчеството и модерните иновации на фона на историческите улици и сгради в атмосфера на спокойна северна "прохлада". Бремен е град, в който историята и традицията подчертават живота на един модерен, разнообразен и многолик метрополис. Тук има толкова много неща за гледане, правене и преживяване, които със сигурност ще ви впечатлят и накарат да се върнете. 

Кметството на Бремен и прочутата статуя на Роланд

Снимка: Pixabay

Две от най-известните забележителности на Бремен, които не бива да пропускате. Дворецът е красиво представен в североизточната част на пазарния площад и привлича множество посетители всеки ден. От 2004 г. насам той е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО като паметник на културата, и то с пълно право . Освен това е единственото кметство в света, което е удостоено с тази чест. От построяването си през 1405 г. кметството е седалище на общинското самоуправление, а паметникът на Роланд, датиращ от 1404 г., винаги е символизирал правата и привилегиите на ханзейския град.

Снимка: Pixabay

В залата, в която заседава градският съвет, стените са облицовани с кафява коприна, а самата зала се осветява от разкошен кристален полилей. Но една зала - Златната, впечатлява повече от всичко в кметството, нейните стени са облицовани позлатена кожа. И за да бъде историята още по-вълнуваща - в мазето се намира най-старото буре с вино в цялата страна. То е там от 1653 година.

До сградата на кметството се издига друга величествена постройка - Бременската катедрала, а в ляво се намира църквата на Дева Мария. И накрая, цялата тази изумяваща симбиоза се довършва от скулптурата на Бременските музиканти, дело на скулптора Герхард Маркс.

В Бремен никога не се налага да пътувате твърде далеч или твърде дълго. Тук историята, културата и малките удоволствия от живота са тясно преплетени - и често се намират само на една крачка разстояние. Пристигането в града със самолет е особено удобно, тъй като пътуването от летището до центъра на града отнема само единадесет минути.

Следвайте Böttcherstrasse, архитектурна забележителност, пълна с изненади, до улица Schlachte. Да гледате към река Везер, която блести в светлината на залязващото слънце, с освежаваща напитка в ръка - това е ваканционното усещане в най-добрия му вид. Тук е закотвен и известният кораб "Александър фон Хумболт", който сега служи за ресторант и хотел.

Рай за изследователи от всички възрасти

Снимка: Pixabay

Дали е кит, гигантска мида или огромна черупка от шамфъстък? Външният вид на сградата на Universum Bremen може да раздели мненията, но няма съмнение в привлекателността на интерактивния научен център вътре, който съдържа над 250 експонати на тема технологии, цивилизация и природа. Бремен предлага огромен избор за изследователи от всички възрасти. Един от парковете е дом на втората по големина колекция от рододендрони в света. В етноложкия музей Übersee безстрашните умове могат да открият далечни континенти, а всеки, който се интересува от космоса, може да надникне в далечни кътчета на Вселената в посетителския център на Airbus в квартал Airportstadt. Търсачите на силни усещания ще бъдат в стихията си в офроуд преживяването The Rock в близост до една от най-големите производствени площадки за автомобили Mercedes-Benz в света.

Изкуство и  култура 

Художествената галерия Kunsthalle е високо ценена в цял свят заради постоянно обновяващия се списък с изложби. Международният фестивал за улични представления La Strada е оживено и цветно събитие, на което клоуни, акробати и танцьори от цял свят превръщат центъра на града в гигантски цирков ринг. В Breminale също има много сцени, на които могат да се забавляват 200 000 души, които всяка година се стичат по зелените брегове на Везер за този фестивал на музиката и културата. В северната част на Бремен се намира мемориалният комплекс Valentin, в който оживяват историите на повече от 10 000 работници, които са работили там по време на Втората световна война.

Малките удоволствия на живота

Снимка: Pixabay

Зелената бутилка с емблематичното лого е експортен продукт на Бремен, който е известен по целия свят, така че обиколката с екскурзовод на пивоварната Beck's с дългогодишна история е задължителна. Но старият търговски град може да предложи и много други неща. Той е и домът на прекрасния шоколад Hachez, а улиците често се изпълват с вкусния аромат на печено кафе. От бърза закуска до гурме кухня - Бремен предлага много възможности. А всеки, който прекали с храната, може просто да избере дълга разходка с велосипед. Най-добрият начин за опознаване на Бремен е именно на две колела - това важи както за центъра на града, така и за живописните пейзажи в околността.

Снимка: Pixabay

Наслаждавайте се на живота

От началото на 2000 г. в Überseestadt, бившите докове на Бремен, е създаден изцяло нов квартал, в който се съчетават жилищни, бизнес, развлекателни и културни пространства. За разлика от тях оживеният квартал Viertel, който е в крак с модните тенденции в Бремен, може да се похвали с дълга традиция. Многобройните барове, клубове и ресторанти в него се изпълват с творци и студенти, които се забавляват до късно през нощта. Градът впечатлява и с две специални събития. Едното е коледният пазар Schlachte-Zauber, който е сред най-красивите в Европа. Другото е есенният Freimarkt, най-големият увеселителен парк в Северна Германия и отговорът на Бремен на мюнхенския Октоберфест.

Снимка: Pixabay