България крие наистина неподозирани съкровища. Макар да мислим, че я познаваме "като една човешка длан", тя винаги има с какво да ни изненада. Представяме ви четири не толкова популярни, но пък очароващи места.

Музеят на религиите в Стара Загора

Снимка: visitstarazagora

Необикновено място, което няма да забравите след посещението си. Единственият по рода си в България, а вероятно и в света, този музей е място, на което в продължение на хиляди години са почитани различни божества, а храмовете, посветени на тях, са надграждани един върху друг. Най-старите останки тук са от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х - ІХ в. пр. Хр.)

Снимка: visitstarazagora

Археологически проучвания разкриват още езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ - ІІІ в.) и основите на средновековна християнска гробищна църква (края на Х - ХІІІ в.). Всички те са съхранени в интериора на музея. Най-запазена е архитектурата на мюсюлмански храм, построен в началото на XV в., известен като Ески джамия и признат за народна старина още през 1927 г. Днес сградата е архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение, а изкусно изрисуваните стенописи са художествен паметник на културата от национално значение. Богатството от красиви орнаменти и ярки цветове са непреходно свидетелство за умението на неизвестния майстор-зограф. Предполага се, че е бил християнин. При реставрацията на стенописите, почти незабележими сред сложната плетеница от орнаменти, са открити пейзажи, човешки фигури и малка църква с кръст.

Снимка: visitstarazagora

Ески джамия е единствената оцеляла обществена сграда след опожаряването на града по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). Веднага след Освобождението, докато се съградят отново разрушените църкви в града, е била използвана за християнски богослужения и ритуали. За да разгледате това удивително място ще ви струва само 3 лв., за ученици и студенти посещението е 1 лв., а ще научите наистина удивителни истории.

Марина река - класната стая на Странджа

Снимка: tsarevo.info

Защитената местност "Марина река" се намира в границите на Природен парк "Странджа", в самото начало на парка след с. Изгрев и е разположена около едноименната река. До нея води интересна интерпретативна еко-пътека "Марина река - Живият музей на терциерна Европа", чието начало е съвсем близо до пътя Царево - Малко Търново, на 12 км от Царево. Макар и неголяма по площ, "Марина река" разкрива природните чудеса на магичната Странджа. В тази класна стая "на открито", в рамките само на 30 минути, могат да се опознаят всички емблематични видове от колхидската терциерна флора. Бродейки из гъсталаците, спирайки срещу единственото тисово дърво, заобиколени от вечнозелените храсти на лавровишната и джела, любопитните се потапят в изгубеното царство на реликтните растения. По бреговете на реката и в горите около нея се срещат видра, златка, дива котка, вълк и чакал, както и дива свиня, сърна и благороден елен. Следващото лято не пропускайте да посетите открития урок на Странджа.

Арт-къща с музей "Куклите" - вдъхновена от пророчицата Ванга

Снимка: arthouse-kuklite

Удивително място в центъра на София. Това е първият изненадващ факт за мнозина. Вторият е, че арт къщата и музеят са вдъхновени от пророчицата Ванга, която основателката на музея изследва повече от 20 години. Легендарната пророчица от Рупите е извършвала древен ритуал с кукла "измолване на дете" - за семейства, които отдавна чакат рожба. С нейна помощ се раждат хиляди деца.

Снимка: arthouse-kuklite

През 1999 г. Жени Костадинова започва да изработва кукли, докато пише втората си книга за Ванга, а през 2012 г. създава Къщата на куклите. Тук времето е спряло в чудна приказка, в която цари вечно детство. В музея можете да видите повече от 3 000 кукли - ритуални, фолклорни, сувенирни, порцеланови, театрални, интериорни, за игра, представени в 6 зали. Всяка кукла има и своята удивителна история. В творилницата на музея всеки може да тества въображението си и да направи собствена кукла.

Снимка: arthouse-kuklite

Блатото Малък Преславец - раят на водните лилии

Мнозина не подозират за съществуването на тази защитена местност в България. Намира се на 48 км западно от Силистра на брега на р. Дунав, в землището на с. Малък Преславец и представлява т.нар. еутрофно езеро. Водното ниво е постоянно и се поддържа от карстовите води и валежите. Езерото е обсипано с бели водни лилии и представлява великолепна гледка. Тук се намира най-голямата колония на тези прекрасни растения в България. От запад и изток има невисоки хълмове с естествени смесени широколистни гори, които придават допълнителна магичност на мястото. Въпреки малката територия, в блатото Малък Преславец са установени 56 вида птици, от които 7 са включени в Червената книга на България.

Снимка: portal-silistra

Районът на село Малък Преславец е богат на паметници на културно-историческото наследство от различни епохи. По отвесния бряг на реката между Малък Преславец и Ветрен археолозите откриват керамични оръдия на труда, свързани с първобитните обитатели. Красотите и пасторалният вид на селото привличат и много чужденци. Част от тях дори се установяват тук. Повече от 30 къщи в селото вече са закупени от чужденци. Но онези, които нямат такива намерения, могат да се насладят на други възможности. В края на октомври стана ясно, че бунгалата в рибарското селище край селото са реновирани. Освен тях, са освежени беседките с барбекюта, както и площите около тях.