Представяме ви онези аномални зони в Русия, където не само впечатляващи гледки, но и необясними мистични явления спират дъха ви.

Пещера Кашкулак, Хакасия

Снимка: iStock by Getty Images

Днес тя е популярна туристическа атракция, именно защото всява ужас. Местните жители разказват, че преди две хиляди години шамани са извършвали жертвоприношения тук, а пепелта от тях и до днес покрива скалите. Пещерата се споменава в много мрачни легенди за изчезнали хора, някои чуват странни звуци тук и усещат присъствието на духа на Белия шаман. Изследователите, които са проучили мястото, не изключват възможността това да се дължи на газове, които се натрупват вътре и предизвикват халюцинации при продължително вдишване. Мистичната слава на мястото привлича екстрасенси и езотерици, които търсят мястото за своите ритуали. А туристите дори предизвикват себе си, като остават да нощуват под открито небе.

Долината на духовете

Снимка: iStock by Getty Images

Склоновете на планината Демерджи край Алуща са наречени "долината на духовете" заради стелещите си мъгли, а образуваните от изветрянето на скалите камъни сякаш се движат, променят формата си и хвърлят зловещи сенки. Туристите често виждат миражи и чуват викове и стенания. Единственото нещо, което може да ги разсее от тази завладяваща, но понякога ужасяваща гледка, е красотата на заобикалящата ги природа. От върховете на хълмовете се открива зашеметяваща панорама към околността и резервата с реликтови гори от кримски борове, тис и пираканти. Интересен факт е, че мястото е заснето във филмовата адаптация на романа на Джек Лондон "Сърца на трима" като Долината на изгубените души.

Аркаим, Челябинска област

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Една от най-известните забележителности в Урал се смята за мощно място на необясними енергии. Тук са открити следи от древно селище - известните кръгове в центъра на полето. Оттогава Аркаим е преследван от мистична слава. Туристите разказват, че усещат времето по различен начин, а през нощта изпитват необяснима тревога, чуват мистериозни гласове и сънуват бъдещето. Обичайна практика е да се изкачва близката планина, за да се общува с духове за просветление и зареждане с космическа енергия. През лятото Аркаим е доста посещаван и в него редовно се провеждат събития, като различни видове обучения и йога класове.

Медведицки хребет, Волгоградска област

Снимка: iStock by Getty Images

На границите на Саратовска и Волгоградска област могат да се видят усукани дървета, растящи в различни посоки. Хребетът минава по протежение на тектоничен разлом и се счита за аномална зона. Тук дори в ясен ден има мълнии, часовниците често спират, хората виждат НЛО и миражи, а по здрач в полето се появяват странни светлини. Цялата местност е пронизана от подземни тунели с неизвестен произход. Пейзажът е осеян с поляни, където дори няма трева. Учените са установили, че в почвата има висок радиационен фон и високо съдържание на метали. Съществува версия, че причината за това е технологията на древните строители, които са живели тук преди хиляди години. Местните жители се опитват да избягват хребета, но туристите напротив, са привлечени от зловещата му атмосфера.

Молебски триъгълник, границата между Свердловска и Пермска област

Снимка: iStock by Getty Images

Според легендите в древни времена този аномален район е бил обитаван от народа манси, който е извършвал мащабни жертвоприношения на своите богове - оттогава тук се наблюдават необясними явления. През 80-те години на миналия век няколко души твърдят, че са имали контакт с извънземни. Мнозина настояват, че виждат неидентифицирани летящи обекти и до днес. Почти всички животни и птици са изчезнали от местните гори. Но пък всяка година има все повече и повече приключенци. Хората идват тук, за да разберат сами как се прекъсва ходът на времето (обикновените часовници се забавят или избързват), за да чуят странни звуци и да видят силуети, светещи в тъмното. Има дори специален маршрут за туристите, за да изпитат докрай сетивата и здравия си разум.

Соловецки лабиринти, Архангелск

Снимка: iStock by Getty Images

Соловецките острови в Бяло море винаги са имали силна и необичайна енергия. На един от тях, Болшой Заятски, са открити могили от камъни и лабиринти. Съществува версия, че те са много древни и представляват капани за душите на мъртъвци, за да не тревожат живите. Но туристите разказват, че през нощта се чува плач, а понякога избухват и стотици пламъци. Местните жители нерядко разказват, че виждат призраци тук, но уверяват, че те не са опасни. Съществува и друга легенда, според която на Соловецките острови може да се намери вечен живот, но не става ясно как. Тези легенди възбуждат любопитството на хиляди туристи, които са готови на всичко, за да изпитат ужас.

Бесов нос, Карелия

Снимка: iStock by Getty Images

Мястото на Онежкото езеро е известно с петроглифите си. Най-известният от тях наподобява фигура на демон - той дава името на мястото и мистичната му слава. Някои усещат прилив на енергия, други твърдят, че техниката и автомобилите им се развалят, а трети започват да възприемат времето по различен начин. Последният факт изобщо не е изненадващ - наоколо има толкова живописна природа, че човек може да ѝ се наслаждава с часове и да не забелязва как отлитат часовете.

Шушмор, Владимирска област

Снимка: iStock by Getty Images

В руския еквивалент на Бермудския триъгълник хора и вещи изчезват, а гигантски растения и причудливи дървета създават необяснима атмосфера. Друга мистична атракция на това място е серното езеро. Местните жители казват, че стрелката на компаса винаги се отклонява и показва грешна посока. На територията е открит шестметров мегалит, който се нарича "змийски камък". Смята се, че може да лекува всички болести. Тази легенда привлича хора от цял свят.

Ловозеро, Мурманск

Снимка: iStock by Getty Images

На брега на загадъчен водоем в средата на Колския полуостров саамите са провеждали шамански ритуали. Но за езерото започват да говорят още в началото на миналия век заради странните състояния, които обземат посетилите го, както и заради честите смъртни случаи на туристи. Научни експедиции отдавна проучват странностите на Ловозеро и стигат до заключението, че инцидентите се дължат на често променящото се време и внезапните високи вълни. Но те не успяват да открият причините за паниката и ужаса, които често обземат хората тук.

Фар Анива, Сахалин

Снимка: iStock by Getty Images

Гледките на това място в югоизточната част на Сахалин привличат много авантюристи. Кулата на скалата Сивучия е построена от японския инженер Шинобу Миура. Легендата разказва, че тук са се разбивали стотици кораби. Местните жители казват, че край фара изчезват пътници със зли намерения, а други чуват странни шумове и виждат духове. Съществува теория, че фарът призовава душите на мъртвите моряци. Пътят тук обаче е толкова красив и предизвикателен, че страшните истории не плашат туристите, чийто брой расте с всяка следваща година.