По данни на местното туристическо дружество в Трън по около 500 души месечно изкачват върха, известен като Трънския Матерхорн, съобщава БТА.

Наречен е така, защото гледан отдалече, по форма наподобява пирамидата на алпийския връх Матерхорн.

От върха се открива панорама към Краище и околните планини, върхове, язовири и котловини.

Драговски камък е висок 1118 м и е част от Гребен планина. Намира се между селата Врабча и Филиповци. На върха се е издигала антична крепост, достъпна само от северозапад, чиито стени са били изградени от ломен камък без спойка. Твърдината е имала стратегическо значение над долината на река Клисура.

Трънското туристическо дружество е изградило три пътеки към върха. Два откъм Драговска махала на село Филиповци (един с жълта и един с червена маркировка) и един откъм село Врабча.

Маршрутът по жълтата маркировка от Филиповци е най-живописният, но е стръмен и изморителен и не е подходящ за хора със страх от височини заради стръмна скала, която трябва да се изкатери по трасето. Дължината му е 2 км и се изминава за около час и половина.

По червената маркировка ще стигнете от село Филиповци до върха по по-дълъг, но по-полегат и приятен маршрут. По трасето има и две интересни места - каскада от водопадчета и Бежанската пещера. За пещерата има предание, че тунел я е свързвал с крепостта на върха. 

В Трънско са разположени изцяло или частично 10 от общо 39-те български планини - Кървави камък, Руй, Ерулска планина, Любаш, Стража, Еловишка планина, Ездимирска планина, Гребен, Пенкьовска и Звалска. Височината им е от 1118 до 1737 м.