След като президентът на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян почина на 13 май, страната влезе в период на 40-дневен траур.

Май и юни не са силен туристически сезон за емирствата. Приятните зимни температури тръгват рязко нагоре и надминават 35-37 градуса още през май. Въпреки това много българи избират да пътуват до Дубай през тези месеци заради по-ниските цени.

Ако ви предстои пътуване до Дубай, Абу Даби или някое от другите емирства на ОАЕ до 22 юни, ето какво трябва да знаете.

Колко продължава траурът?

Траурът след смъртта на президента започна на 13 май и ще продължи до 22 юни 2022 г. Първите три дни бяха неработни за целия публичен и частен сектор в страната, училищата затвориха врати, навсякъде беше забранено пускането на музика и организирането на забавления и събития с танци.

Как траурът ще повлияе на туристите до 22 юни?

Прочутият небостъргач Бурж Халифа - най-високата към момента сграда в света - е кръстен на покойния президент на ОАЕ Шейх Халифа. Въпреки това Бурж Халифа не затвори врати, а посреща гости като знак за "незабравимото наследство от иновации и стабилност", което остави президента, пише британското издание "Телеграф".

От 17 май музиката и празненствата отново са разрешени и за обикновения турист няма да има твърде видими разлики - атракциите, музеите, хотелите и баровете ще работят както обикновено.

Въпреки това знамената в цялата страна ще останат наполовина спуснати до 22 юни, а общата атмосфера ще е по-тиха от обикновено. Някои събития на живо ще бъдат отменени или отложени. Радиостанциите пускат класическа музика, държавните телевизии намаляват забавните си програми. Съветът към чужденците е да се отнасят с уважение и сдържаност към темата и събитието.

Йордания обяви, че също ще съблюдава 40-дневен траур като знак на почит към покойния президент на ОАЕ.