Този участък от Дунав в Австрия е наистина приказен. 35-километров участък, в който реката преминава през долина, чиито склонове са обсипани с лозя, манастири и замъци, а възхитителни селца са скупчени като в огърлица в дивни гори. Това е Вахау, най-значимият винопроизводителен регион в Австрия, но и едно от най-красивите места в Европа.

Снимка: iStock by Getty Images

Осеян с малки винарски изби, регионът, с любопитните си фериботи, и плодородните си градини, чиито 100 000 кайсиеви дървета цъфтят в прелестни цветове, започва от Мелк на запад и завършва в Кремс на изток. Голяма част от посетителите го зърват само мимоходом, по време на круизите по Дунав, на път за Виена и Будапеща. Долината може и да не притежава някои предимства на големия град, но е обект на световното културно наследство и пленява с всяко селце. Най-добре е да я опознаете по известната велоалея, с местните речни лодки и с малкото влакче.

Първата стъпка е да стигнете до Кремс, красив град в долния край на Вахау. Влаковете от Виена до Кремс пътуват за малко повече от час, а самият град е добра база с богат избор от хотели и ресторанти. Не пропускайте традиционния ресторант Gasthaus Jell със стари дървени скринове и дантелени покривки.

Снимка: iStock by Getty Images

Между Кремс и Мелк се намират три други, очарователни дестинации - Дюрнщайн, Вайсенкирхен и Шпиц - и до тях може да се стигне по три начина - с велосипед, с лодка и с влак. Най-близо до Кремс е Дюрнщайн, най-красивото от крайречните селца, до което лесно се стига по една от най-популярните велоалеи в Европа. Наемете велосипед от магазина за велосипеди на Wachau Explorer на пешеходната главна улица на Кремс, след което тръгнете през красивото село Щайн и следвайте велоалеята по Дунав, която се вие навътре в сушата през плетеница от лозя.

Снимка: iStock by Getty Images

Първото място, до което ще стигнете, е Дюрнщайн, на завоя на реката. Основната му забележителност е манастирска камбанария в нежно порцеланово синьо, а по калдъръмената главна улица са разположени множество галерии и неустоими магазини за шоколад. Високо на брега над нея се издигат руините на замък, в който през 1192 г. на връщане от кръстоносните походи за кратко е бил затворен английският крал Ричард Лъвското сърце. От замъка не е останало много и изкачването до него може да бъде трудно, но гледката е впечатляваща. 

Следващата дестинация нагоре по реката е Вайсенкирхен. Лозята около селото са едни от най-добрите във Вахау, особено терасите на "хълма на хилядата ведра", наречен така заради своята продуктивност. Виното "Грюнер Велтлинер" тук не се предлага във ведра, но във Вайсенкирхен можете да се насладите на чаша от него за по-малко от 2 евро.

В следващата дестинация - Шпиц, най-ярката забележителност е древният ферибот. Заслужава си да пътувате с него, за да потърсите освежаване в Heuriger Gluck на южния бряг.

Heuriger се превежда като "вино от последната реколта" и обикновено се предлага с домашно сирене, пастет и кисели краставички, както и grammelschmalzbrot - хляб, намазан със свинска мас и поръсен с лук и червен пипер.

Традиция е над вратата на винарните във Вахау да има борови клонки, които показват, че не просто са отворени за посетители, а че предлагат нещо, което със сигурност ще ви хареса. В случая на Heuriger Gluck това е двор и градина с гостоприемни собственици и весели посетители. Но има и още чудесни места като това навсякъде по долината, включително в самия град Кремс, където Heuriger Hambock предлага гледка през реката към абатството Готвайг, което се простира на отсрещния хълм. Тук можете да прекарате прекрасна лятна вечер и да похарчите не повече от 12 евро.

Снимка: iStock by Getty Images

Връщайки се към самия Вахау, друго по-известно абатство владее западния край на долината. Освен за 200 бенедиктински монаси (днес те са едва 24), бароковият Мелк е построен, за да приюти гостуващия хабсбургски император и неговата свита. Абатството впечатлява с 497 стаи с тавани с фрески и библиотека с повече от 100 000 книги, както и седем двора. В някои от тях сега се помещава училище, а други са отворени за посетители.

Снимка: iStock by Getty Images

Мелк е най-отдалечената точка от Кремс и най-издръжливите могат да изминат с велосипед без затруднения 35-километровия участък от Дунавската велоалея, но има и други приятни алтернативи. По северния бряг няколко пъти дневно се движи туристически влак. Корабът Brandner се движи между Кремс и Мелк два пъти дневно, като спира на всички ключови места между тях.

Вахау е място, на което трябва да се насладите и което няма да забравите. Не го пропускайте.