Повече от сто скални рисунки на около 4000 години, датиращи от неолита, бяха открити в Югоизточна Франция, съобщи АФП. Откритието беше определено като грандиозно от председателя на института по праистория и археология на региона Алпи-Средиземно море.

120-те скални рисунки показват воини, ловни сцени, погребения. Датирани са от 2000 г. при. Хр. - края на неолита и началото на бронзовата епоха, каза пред АФП Клод Салиси, председател на института по праистория и археология, потвърждавайки информацията на регионалния ежедневник "Нис-Матен".

Според Салиси това е грандиозно откритие за региона, тъй като до момента само две скални рисунки от този тип са били идентифицирани на територията на департамента. Датирането на новооткритите рисунки е станало чрез анализ на пигмента.

Откритието е направено през лятото на 2022 г. от двама джудисти, живеещи наблизо. "Аз и синът ми редовно се разхождаме в планината и сме минавали често край въпросната скала, без да забележим рисунките", каза Марсел Пиетри, 64-годишен бивш вицешампион на Европа по джудо, който е и технически директор на федерацията по джудо в Монако. "Един ден синът ми реши да снима скалата с дрон и така за първи път видяхме рисунките."

Синът на Пиетри - Лоик, който е 32-годишен, е световен шампион по джудо през 2013 г. в категория до 81 кг, както и участник в Олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия, през 2016 г., допълва БТА.