В България има само едно населено място, което започва с буквата "Ъ". Това е село Ъглен, разположено в община Луковит, по поречието на река Вит. 

То наброява едва 779 жители. От Ъглен Плевен и Ловеч се намират на около 40 км, а Луковит - на 25 км. 

Снимки от селото ВИЖТЕ ТУК >>> 

Китното селце край река Вит се отличава с древната си история, както и с природните забележителности, останали непокътнати от човешката ръка. През последните години Ъглен става все по-привлекателна спирка за туристите. Затова е предвиден и проект за екопътека, минаваща през историческите и културни забележителности на селото, разказа в интервю за БТА кметът Красимир Кръстев.

Кметът на Ъглен Красимир Кръстев

Снимка: БТА

Битува легенда, описана и в книгата на Христо Пацов "Въртележката", че жителите на днешното село са се преселили от село Чурек, Новоселско, в "Иглен града голяма", след като са прогонени от турците. 

По думите на кмета сведения за живот в района има още от римско време, дори от палеолита. "В една от пещерите са намерени доказателства, че тези места са били заселени още от праисторически времена. След това тук, покрай река Вит, се заражда животът на селото, минавал е римски път, останали са части от римска крепост "Калето", разказа Кръстев.

Името на селото се свързва с едно от най-жестоките зверства в края на робството. По време на Руско-турската освободителна война, през лятото на 1877 г. османски дезертьори и башибозук бягат от обсадения от руски войски Плевен по калдъръмения римски път покрай река Вит към Орхание (днешен Ботевград).

Ужасени от насилията, палежите и погромите, българите се спасяват по гори и долища, припомня историята на селото Actualno. Мъжете от Ъглен изкарват добитъка по горите, но много местни (основно жени и деца) се скриват в една пещера в местността Селището, надявайки се опасността да премине.

Снимка: БТА

Случаен изстрел ги издава на преминаващите башибозуци, които вече ограбват селото и палят къщите. Жестокостта на черкезите и абазите е неописуема. Башибозуците зазидали входа на пещерата със сухи и мокри снопи. Зацъкали с чакмаците, докато белият лютив пушек не изпълнил пещерата. Малцина успели да се спасят, като изпълзели през почти недостъпния тесен комин към платото. Около 200 мъже, жени и деца са удушени и изгорени безмилостно, сочат исторически справки. 

Днес за това напомня паметникът в центъра на Ъглен и паметната плоча в пещерата с изписаните имена на загиналите.

"Има сведения за римски град, който се е казвал "Иглен". Там е открита баня, останки от къщи. Тук е бил укрепен район, който е включвал Ъглен, Драгана, Бежаново и Садовец. Имало е и търговски град малко по-далеч от тук. Понеже са се движили римските кервани покрай реката има останки от стар римски път, но с годините всичко се е загубило. Тези камъни от крепостта са ползвани за строеж на къщи в селото, дори за правене на пътя до село Садовец", разказва още кметът Кръстев.

Забележителности

В района на Ъглен има няколко пещери, а варовиковите скали образуват впечатляващ релеф. Дупката е един от тях. Тя представлява природен феномен с формата на скална арка, разположен до село Ъглен, а под нея минава река Вит.

Снимка: БТА

Има още няколко забележителни пещери. Една от тях е Очилата - с дължина 350 м. Друга е Водница с  дължина 249 м и дълбочина - 28 м, както и Цепката, Прилепната, Кварцовата пещера, Сврачи дупки, Тройката, Селището, Гълъбарника, Узуновската. Списъкът не се изчерпва само с тях - любителите на пещери могат да посетят и Виделица, Духлатата пещера, Зиданката, Урсус дупка, Данчова дупка, Печинака, Черната пещера, Големият борсук, Нишана, Дивчовата дупка, Черницата, Къпинака, Убежището, Пясъчната, Свещта 9, Ганчова пропаст и Проходната пропаст. Едва ли друго населено място у нас може да се похвали с толкова много пещери. 

Други забележителности са: 

Средновековна крепост - намира се на около 1 км северозападно от центъра на селото. По терена се забелязва отбранителен пояс, който предпазва крепостта от югозапад на югоизток, откъдето е най-уязвима. Не северозапад граничи с река Вит, където теренът е недостъпен поради почти отвесните скали. Крепостта е с формата на правилен четириъгълник, в който могат да се видят основи от сгради, построени от камък.

Слончето - скално образувание на река Вит, близо до село Ъглен. Най-добрата гледка към Слончето се открива от поляна от левия бряг на реката. 

Червената стена пък е своеобразен каньон край селото, а Рачковият вир - живописен вир също съвсем близо до Ъглен. 

В селото има и църква с името "Св. Архангел Михаил", която е построена през 1888 г.

Снимка: БТА

Дори през лятото, когато брегът на реката е обрасъл в зеленина, скалите, чиято височина на места достига 100 м, придават своеобразна студенина на пейзажа. Виещата се около селото река Вит предлага на всички запалени риболовци приятен излет и неоспорим улов, най-вече на мряна, скобар и речен кефал.

Едно от редовните събития в селото е панаирът, провеждан в последната събота и неделя на август (на празника Голяма Богородица по стар стил). Също и Съборът, който се провежда на 21 ноември - Архангел Михаил по стар стил.

През последните годините Ъглен става все по-привлекателна спирка за туристите. Затова е предвиден и проект за екопътека, минаваща през историческите и културни забележителности на селото, разказва още кметът Красимир Кръстев.