Третият сезон на сериала "Белият лотос", спечелил наградата "Еми" за HBO, в момента се снима на Ко Самуи, отдалечен тайландски остров. Когато е обявено мястото за снимки, това е "като празник за нас", казва Гопал Кумар, генерален мениджър на Kamalaya Wellness Sanctuary Koh Samui, местен спа курорт.

Вълнението му е разбираемо - шоуто е благодат за туризма. Първият сезон на мистерията, заснета във Four Seasons на Мауи, води до 386-процентно увеличение на търсенето на места за настаняване там. Вторият сезон насочва туристите към Сицилия. Усещайки добрата възможност, тайландското правителство ухажва продуцентите на шоуто, като им предлага 4,4 милиона долара данъчни стимули.

Наречено "Ефектът на белия лотос", това е част от по-голяма тенденция в туризма, известна като set-jetting, при която пътуващите избират дестинация, защото там е снимано телевизионно шоу или филм, пише списание National Geographic.

Снимка: booking.com

И това не е нещо ново: феновете на "Междузвездни войни" се стичат в Долината на смъртта, Калифорния, (известна още като планетата Татуин) от 70-те години на миналия век, а всеки пети турист посещава Нова Зеландия заради "Властелинът на пръстените" или "Хобит".

Но завладяващото място, което сте видели на екрана, може да изглежда и да се усеща малко по-различно на живо. Ето как да оправдаете кинематографичните си очаквания с реалността на даденото място.

Емили в Париж, Уензди в Букурещ

Unpack "24 Stud на Expedia, доклад за глобалните тенденции в пътуванията, установява, че две трети от туристите по света обмислят да посетят място, защото са го видели на малък или голям екран. "Уензди" на Netflix предизвиква 150% скок на търсенията за Румъния, като 39% от анкетираните пътуващи действително са направили резервация. В момента Viator предлага множество обиколки на Букурещ, включващи някои от местата, използвани в поредицата.

Снимка: Netflix

Туроператорите дори създават маркетингови планове около популярни предавания, заснети или свързани с техните дестинации.

Разделяне на фактите от измислицата

Проучете дестинацията преди да се отправите към нея, тъй като феновете на дадена поредица, които пристигат с определени очаквания, може да бъдат разочаровани, казва Саймън Хъдсън, професор по туризъм в Университета на Южна Каролина. Той си спомня как феновете на "Капитан Корели" се стичат в Кефалония, Гърция, само за да открият, че декорите на филма са демонтирани. Феновете на "Нотинг Хил", решени да се насладят на лондонския парк, където Хю Грант и Джулия Робъртс имат романтичната връзка, трябва да планират внимателно посещението си, тъй като частната Rosemead Garden е отворена за обществеността само веднъж годишно. Зрителите, които са гледали "Клети създания" и са започнали да планират пътувания до Лисабон или Париж, няма да открият бонбонените пейзажи от филма: повечето сцени са заснети в Будапеща или на звукови сцени.

Правителството на Нова Зеландия обаче инвестира в Hobbiton, тематичен парк, където посетителите могат да обиколят действителните декори на "Властелинът на пръстените" две десетилетия след излизането на първия филм. Почитателите на "Белият лотос", които посетят San Domenico Palace в Таормина, Сицилия, където е заснет сезон 2, ще намерят почти същия декор като в шоуто, чак до униформите на персонала.

Но дори тези дестинации не могат да бъдат точни копия на сериалите. Гостите на San Domenico Palace, не могат да излязат направо на плажа, като в сериала. Италианският хотел е кацнал на върха на скала (оттук и драматичните гледки) и докато в Таормина има плаж, този, който се вижда на екрана, всъщност е в Чефалу, на 190 км на северния бряг на Сицилия.

Снимка: Официален плакат на сериала / Netflix

"Емили в Париж" на Netflix се отличава с квартално бистро, наречено Les Deux Compères, което е специализирано в нормандската кухня. Феновете редовно позират пред ресторанта, който в реалния живот се нарича Terra Nera. И е италиански, а не френски.

В случаи като тези, любителите на снимачната площадка могат да се възползват от консултация с туристически агент. За феновете на "Емили в Париж", Virtuoso - международна мрежа от туристически агенти от висок клас - проследява истинския готвач от Нормандия, който консултира поредицата, насочвайки клиентите към Anona, неговия ресторант в Париж.

"Има уеб сайтове, предназначени да ви покажат къде точно са заснети сцените", казва Мисти Бел, говорител на Virtuoso. "Но получаването на достъп до тях е съвсем друго нещо."

Как филмовите дестинации се борят със свръхтуризма

Какво ще стане, ако напливът от туристи съсипе мястото, пленило зрителите? Тайландската Мая Бей от "Плажът" с Леонардо ди Каприо например е трябвало да бъде затворена за туристи повече от три години, за да спре щетите, нанесени на кораловите рифове.

Колаж: iStock by Getty Images / Стопкадър на филма "Плажът"

Дубровник преживява подобно развитие след "Игра на тронове",  превърна се в Кралски чертог, столицата на Вестерос в шоуто и стана толкова популярна дестинация, че American Airlines добави директен полет от Филаделфия до Дубровник. От една страна правителството приветства туристическите приходи - 200 милиона долара от 2013 г. до 2018 г., но туристическият наплив натовари инфраструктурата на града и законите за благоприличие. (Феновете на "Игра на тронове" се съблякоха голи и се разхождаха из центъра на града - почит към скандалната сцена "Походът на срама" на Церсей, една от героините в сериала.)

Старият град на Дубровник става толкова пренаселен, че има опасност да загуби статута си на обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което принуждава кмета да ограничи броя на туристите на ден. Вероятно опасявайки се от същото, правителството на Свалбард, Норвегия, отхвърля искането "Мисията невъзможна: Пълна разплата" с Том Круз да се снима там.

Снимка: БТА

Проучването на Expedia от 2024 г. прогнозира скок в пътуванията до Сидни, Австралия, където е заснета предисторията на "Фюриоза: Сага за "Лудия Макс", която трябва да излезе през май. Докладът посочва и интереса към Съри, Англия (благодарение на "Домът на дракона" на HBO) и Будапеща (Дюн: Част втора).

Ако новият сериал "Шогун" кара хората да обмислят пътуване до Япония, това е разбираемо. Но зрителите трябва да знаят, че шоуто е заснето изцяло във Ванкувър.