Едно от най-сниманите места на остров Андрос е неговият фар Турлитис, който сякаш напук на законите на физиката си стои непокътнат на скала в морето, която изглежда сякаш всеки миг ще се разпадне... и така вече повече от 130 години.

Всъщност това е единственият в Европа фар, построен на скала в морето.

Скалата е като тържествен пиедестал на фара, който достойно би се справил с ролята на кула на магьосник в някой филм.

В скалната повърхност дори са изсечени стълби, използвани някога от пазача на фара.

Фарът в цифри

Фарът е построен през 1887 г., но започва да работи през 1897 г.

Светлината му се вижда на 11 морски мили.

Височината на фара е 7 м.

Снимка: iStock by Getty Images

На снимката се виждат руините на венецианския замък, каменната арка над морето и фарът в далечината.

Първият автоматизиран фар в Гърция

Заради крехката си конструкция, той става първият морски фар в Гърция, който е напълно автоматизиран - така се избягва рискът от срутване при всекидневно качване на човек на място.

По време на бомбардировки по време на Втората световна война през 1943 г. фарът е разрушен от германците. През 1950 г. с възстановяването на мрежата от морски фарове на Гърция този е частично върнат към живот, като върху руините на разрушения оригинал е закрепен железен стълб.

През 1994 г. е реконструиран в първоначалния си вид с дарения на местен петролен магнат, който го посветил на дъщеря си.

Снимка: iStock by Getty Images

Как да стигнете до фара Турлитис на остров Андрос

Фарът се намира срещу пристанището и венецианския замък на главния град на острова - Хора Андрос. Намира се на около 200 м навътре в морето, но се вижда добре от брега.

В близост се намира стара каменна арка, извисяваща се над кристалните води на морето - още едно фотогенично място, от което в далечината се вижда и фарът.