Малкълм Бел се закани на "проклетите туристи", които не уважават местните жители в крайбрежния регион.

Графството е популярна дестинация за почивка, която приема милиони посетители годишно. Но според Бел, който напуска поста изпълнителен директор на Visit Cornwall - някои от тези туристи са "f***ing emmets". "Emmet"" е стара английска дума за мравка и с негативна конотация в Корнуол.

"На едно ниво имате приятели, след това имате гости, туристи, а след тях проклети туристи, а накрая f***ing emmets. Можете да ме цитирате. Предизвикателството пред нас е да привлечем приятелите и гостите, които да ни разберат, но да забравим неудобните хора, които се питат "защо нямате това?", "защо нямате онова?", казва Бел в интервю за местната новинарска агенция Cornwall Live.

Снимка: iStock by Getty Images

Бел упрекна тълпите от хора, които са дошли в Корнуол само защото ограниченията, свързани с пандемията, са им попречили да отидат в чужбина, допълва Euronews.

Той е главен изпълнителен директор на Организацията за управление на дестинацията и туристическия борд Visit Cornwall повече от десетилетие и се пенсионира в края на годината.

Защо Корнуол вече не иска туристи?

Корнуол е известен със своите величествени скали, тюркоазени води и очарователни селца. През летните месеци в графството обаче има интензивен трафик и то е толкова пренаселено, че местните едва успяват да извършват всекидневните си дейности. Около 4 милиона души пътуват до графството всяка година, а населението на региона е 560 000.

Местната икономика е силно зависима от туризма, но на жителите на Корнуол им е дотегнало от наплива на посетители, които изобщо не разбират къде се намират. Цените на жилищата в Корнуол са едни от най-високите в страната, заради собствениците на втори жилища в района. Тези ваканционни домове често стоят празни през по-голямата част от годината.

Бел признава, че някога е имал шапка с надпис Go home emmet - с нея посрещал туристите. "Млади мъже от Бирмингам ме попитаха къде е най-близкият индийски ресторант. Наивно отговорих правилно на въпроса, доколкото ми беше известно по онова време, а това беше Плимут." Той подкрепя идеята местните власти да наложат задължителна регистрация на хората, които искат да отдават имотите си под наем за ваканционни цели.

Малко по-късно, той овладява гнева си, и в интервю за вестник "Индипендънт" заявява, че неговото послание не е било "правилно предадено".

"Има много малко посетители, които не харесват, не обичат и не се интересуват от Корнуол, и те са тези, които дразнят местните жители и не проявяват уважение, поради което биват наричани негативно. Туристическият борд трябва да насочи маркетинг активността си и да покани онези, които ще оценят и ще се присъединят към нас в любовта към Корнуол.", внася уточнение в емоционалната си реакция Бел.

Корнуол е наистина забележително място и не е изненадващо колко много туристи го посещават, но и защо така ревниво местните го пазят от хора, които не го разбират. Графството е свързано с историята за крал Артур. Тук е родена и британската писателка Роузамънд Пилхер, но Корнуол вдъхновява и Дафни дю Морие. По една от новелите му е сниман шедьовърът на Алфред Хичкок - "Птиците". В графството е живял легендарният автор на шпионски романи Джон Ле Каре. Действието от втората част на операта "Тристан и Изолда" на Вагнер се развива в Корнуол.

Снимка: iStock by Getty Images