С гледка към три планини, хълмът Голак над Разлог е един от туристическите обекти, които предлагат възможност посетителите да се докоснат до природата, а предимството му е непосредствената близост до града. До него води панорамната алея "Стъпалата". Екопътеката има повече от 50 места за отдих и почивка и 30 места за наблюдение, което дава възможност на всеки посетител да се наслади отвисоко на красотата на Разложката котловина.

Снимка: БТА

Пътеката е "осеяна" и с информационни табели, които разкриват пред посетителите част от историята на Разлог, природните дадености, култура. Табела в самото начало на алеята разказва, че по тази пътека на 11 октомври 1912 г. българската армия влиза в Разлог и освобождава града от османско владичество, припомня БТА.

Снимка: БТА

Неминуемо с Разлог се свързват и чаушите, както тук наричат кукерите, с техните красиви костюми и островърхи шапки. Те са основен персонаж в местния старинен новогодишен обичай "Старчевата", a намират място и по пътя към Голак.

Снимка: БТА

Изкачвайки стъпалата на панорамната алея, посетителите се запознават и с най-древната история на района. Екопътеката предлага и богата информация за местната флора и фауна по начин, който е интересен и за по-малките посетители. По пътя е разположен и хотел за насекоми, а в самият край на алеята се разкрива невероятна 360 градусова гледка към планините Пирин, Родопи и Рила.

Снимка: БТА

На върха е разположен амфитеатър, места за отдих, а най-атрактивният обект е 12-метрова кула за съзерцаване на планините, които обграждат местността.

Снимка: БТА

Изкачването на Голак отнема около половин час, а местата за отдих, разположени през цялата алея, дават възможност и на най-младите туристи да се насладят на разходката и гледката, която се разкрива от върха на хълма.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА