Перу е държава, известна с много неща, но пустините определено не са едно от тях. Преживяванията ви в страната на инките могат да са повече от храмове и плаване в езерото Титикака.

Само на 300 км южно от столицата Лима се простират безкрайните дюни на крайбрежната пустиня в района на град Ика. А сред тях, като мираж, изплува езеро, оградено от палми и малък град - оазисът Хуакачина.

Това е един от малкото естествени оазиси, които могат да се видят в Америка, и заслужава място в маршрута на всеки почитател на природата и необикновените преживявания.

Лагуната на Хуакачина е със зеленикава вода заради специфичния химичен състав на подземните води, които се вливат в нея. Заради изобилието на вода и растителност (предимно палми и евкалипти) мястото е спирка за почивка на прелетните птици, които минават оттук.

В Хуакачина може да се плава с лодка

Снимка: iStock by Getty Images

Оазисът е обрасъл с палми и евкалипти

Снимка: iStock by Getty Images

Подобно на птиците, и туристите не могат да устоят на красотата на Хуакачина. В лагуната плават лодки, на които всеки може да се качи. Водите са смятани за лечебни и мнозина се киснат или мажат с калта от дъното на лагуната. Тези, които имат нужда от повече адреналин, могат да се запишат за тур с бъги сред пясъците или да се пробват в сандбординга - спускане с дъска по пясъчните дюни.

В самия град Хуакачина има не повече от 100 постоянни жители, а туристите, които се стичат тук, преди пандемията бяха няколко десетки хиляди годишно. В градчето има изобилие от места за настаняване, а площта му е толкова малка, че спокойно може да се стигне пеша от единия до другия му край само за няколко минути.

Оазисът Хуакачина вечер

Снимка: iStock by Getty Images

Името на града буквално се превежда като "Скрит" на езика кечуа и вероятно е съкратено от "Скрита лагуна".

Според местните легенди, веднъж една принцеса се съблякла, за да се изкъпе. Докато се оглеждала в огледалото си, видяла, че зад нея се приближава ловец. Тя така се изплашила, че хукнала да бяга, като оставила огледалото зад гърба си. То се превърнало в лагуна, а гънките на дрехата ѝ станали на пясъчни дюни.

Как да стигнете: От столицата Лима можете да се качите на автобус до град Ика (около 5 часа), а след това с такси ще стигнете до оазиса за 10 минути.