Не е задължително да сте вещици, за да пазарувате на този пазар, но помага - най-малкото да разберете какво и защо виждате по десетките сергии.

Ако ви дотрябва мазнина от змия или жаби за заклинания и лечение на артрит, посоката е столицата на Перу, Лима.

Пазарът за вещици (на испански Mercado de Brujas) в Лима е колкото прочут, толкова и тайнствен. На практика е скрит в сградата на жп гара Гамара измежду сергиите на (нормалния) пазар Гамара. Много от жителите на перуанската столица дори не са чували за съществуването му, защото щандовете не се набиват чак толкова на очи.

На пръв поглед изглежда, че тук се продават сувенири, сапунчета, здравословни добавки и дрънкулки, но ако се загледате по-внимателно, ще видите по масите и по-необикновени артикули като змийски кожи и змийска мас, жаби (които по разказите на туристите се смилат директно в лечебните смутита, които можете да си поръчате на място), както и сушен зародиш на лама.

Това е мястото, където народните лечители в Лима идват, за да се заредят с амулети, камъчета и парчета скали, карти за гадаене, кристали. Много от продавачите съвместяват работата си с консултации и предлагане на лечебни рецепти за всяка болежка, която можете да си представите.

Местни и туристи се възползват също от услугите на гадатели и баячи, много от които имат щандове и будки направо на тротоара.

В Перу под "вещица" не се разбира точно това, което изниква в представите ни обикновено - зла магьосница, която лети на метла и се занимава само с черни магии. Страната е предимно католическа, но вярванията на хората са силно повлияни от традиционните практики. От древни времена е имало жени, които са познавали тайните на билките и са лекували с тях, а покрай това са правели амулети и магии. Тези практики са все още разпространени и в съвременно Перу, повече в селските райони.