Забързани в своите проблеми и дела, често забравяме колко сме малки всъщност.

Но когато излезем от градовете, минем офлайн и насочим вниманието си далеч от всичко, сътворено от човека, в душите ни се завръща чувството за страхопочитание и удивление.

Всяка година в последната събота на март милиони хора по цял свят изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 часа като символичен жест към усилията за опазване на нашата планета. Използвайте Часът на Земята, за да възстановите връзката си с нашия общ дом.

А със следващите снимки от цял свят си припомнете не само колко нищожни сме, когато става въпрос за размери, но и колко могъщи сме да създаваме и рушим чрез всяко свое действие.

Вижте галерия >>>

Белите варовикови дюни в Украйна

Снимка: iStock by Getty Images

На места варовиковите скали придобиват неземни форми под въздействието на слънцето, вятъра и дъжда - както е при Белите варовикови дюни в Украйна (на заглавната снимка), наподобяващи застинало море.

Национален парк Лос Гласиарес, Аржентина

Снимка: iStock by Getty Images

В най-големия национален парк в Аржентина можете да застанете в подножието на изваяните от вятъра и времето ледени форми. Тук ледената шапка на Андите подхранва 47 ледника, които за разлика от други места по света, се намират на много малка надморска височина - най-високите са едва на 1500 м.

Пътят на великаните, Северна Ирландия

Снимка: iStock by Getty Images

Името на това чудо на природата е точно в десетката - вероятно тъкмо така би изглеждала калдъръмена улица, построена от великани.

Пътят на великаните представлява район с 40 000 базалтови колони, които са плътно наредени една до друга. Когато ги погледнете отгоре, повечето са с 6-ъгълна форма и наподобяват тротоарни плочки. Базалтовите колони, образували се при вулканична дейност, достигат до 12 м височина и оформят пътека, която постепенно потъва в морето.

Мраморните пещери, Чили

Снимка: iStock by Getty Images

Това е едно от най-изолираните и труднодостъпни чудеса на природата. Мраморните пещери се намират в езерото Генерал Карера в сърцето на Патагония, Чили. Състоят се от три части - Катедралата, Параклиса и Пещерата. Нашарените с черно и бяло мраморни стени и тавани магически се отразяват в нереално сините води на езерото - наистина незабравима гледка.

Памуккале, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Памуккале, или Замъкът от памук както се превежда, е поредица от травертинови тераси, където са се образувало естествени басейни. Образували са се от богат на калциеви съединения извор, който се е стичал по скалата, а калциевите утайки постепенно се втвърдили.

След като прекалено многото посетители сериозно застрашиха оцеляването на Памуккале в края на 90-те години, днес се обръща голямо внимание на опазването на природното чудо.

Каньон на антилопата, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Този тесен каньон в щата Аризона е любимо място на фотографите заради играта на сенките, която го превръща в сюрреалистична гледка. Името си дължи на оранжевите оттенъци, които напомнят на цвета на кожата на антилопа. Разположен е в резерват на индианците навахо.

Водопади Игуасу, Аржентина и Бразилия

Снимка: iStock by Getty Images

Разположените на границата между Аржентина и Бразилия водопади Игуасу са поредица от гигантски водни каскади, където се изливат тонове вода всяка секунда, а над тях се оформя мъгла от водни пари.

Ах-Ши-Сле-Пах, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Скалните образувания в американската пустош Ах-Ши-Сле-Пах са двуметрови комини от пясъчник, всеки с естествено образувала се шапка отгоре. Издигат се на фона на маслиненозелени хълмове и са особено фотогенични по залез, когато се сменят нюансите им.