Испанският град Мутрику дължи душата си на морето. Той е разположен в залив, издълбан от суровите и стръмни скали на северното крайбрежие на Испания, на около 45 км североизточно от Билбао. Бреговата линия тук е геоложко чудо, създадено от мощни бури и безмилостни вълни, които са оставили след себе си назъбени слоеве от фини шисти, известни, които се простират в океана като страници от древна книга.

Снимка: iStock by Getty Images

В продължение на векове същият този океан е обогатявал жителите на крайбрежния град. Създаден като рибарско селище преди повече от 800 години, Мутрику се разраства заедно с баската търговия през Средновековието, за да се превърне в процъфтяващо пристанище, дом на поколения рибари, търговци, корабостроители и китоловци.

Моряците от Мутрику се отправят на лов за тюлени, китове и треска чак до залива Сейнт Лорънс. Продуктите, които те донасят обратно, захранват кожарската промишленост в Мутрику и в цяла Европа. Китоловците от Мутрику са били толкова известни специалисти, че още през XIII век испанската корона е изисквала кит от града като ежегоден данък.

Мутрику е един от най-добре запазените средновековни градове в Страната на баските и цялата му история е свързана с морето. Но макар океанът да остава източник на доходи за местните жители, сега той има нова цел - да служи като огромен източник на енергия.

Снимка: offshore-energy.biz

През 2011 г. градът инсталира електроцентралата Mutriku Wave Energy Plant - първата търговска електроцентрала за производство на енергия от вълни в Европа. Използвайки силата на вълните, 16-те турбини на централата произвеждат до 296 киловата електроенергия, достатъчна за захранването на около 250 домове и за намаляване на 600 тона въглеродни емисии всяка година. През 2020 г. централата достигна важен етап, произвеждайки два гигавата кумулативна електроенергия, което е рекорд за всяка вълнова централа и пример за ролята, която морската енергия може да играе в глобалния преход към чиста енергия.

Мутрику е изключително горд с връзката си с морето. Докато се разхождате из града, подобен на лабиринт от каменни стълбища и зигзагообразни тесни калдъръмени улички, можете да откриете навсякъде разпръснати сувенири от забележителното морско минало на града - много от тях са отворени за публичен оглед.

На ъгъла на една от улиците се намира бароково имение от XVIII в., построено от Хосе Монталивет и Форхадо, известен капитан и морски инженер. На градския площад се издига статуя на Козме Дамиан Чурука, адмирал на испанската армада, загинал в битката при Трафалгар. (Картина, изобразяваща смъртта му, е изложена в музея Прадо в Мадрид).

В Мутрику е и дворецът Ариетакуа, където някога е живял корабостроителят Антонио де Газтанета, чиито проекти са предизвикали революция в испанския флот.

Снимка: iStock by Getty Images

Стотици години на архитектурно усъвършенстване са довели до създаването на град, който съществува в хармония с морето. Първоначалният дизайн на пристанището (известен като "Морската раковина") е бил иновативен за 13 век, като два каменни вълнолома са предпазвали пристигащите кораби от бурното море. В края на XIX в. пристанището получава сегашното си оформление, а през 1932 г. баски инженер променя стените, за да защити по-добре града от прииждащите вълни. Големите риболовни кораби от миналото са почти изчезнали. Днес пристанището е изпълнено с редици от малки бели ветроходни лодки, които се поклащат от вятъра.

Двата естествени приливни басейна на града, които се пълнят с морска вода, радват плувците и туристите в горещите летни дни.

В края на пристанището, навътре в морето, се простира друг вълнолом - 440-метрова стена от бетон и камък, която се извисява като защитна ръка над залива. Тя е построена, за да предпазва града от бури и силни океански течения, но като вижда възможност да спечели нещо повече от морето, баското правителство изгражда вътре електроцентрала за производство на енергия от вълни.

Жителите на града я наричат El Drágon ("Драконът") и когато вълните се разбиват и турбините заръмжат, е лесно да се разбере защо.

Системата е проектирана така, че да извлича максимална полза от вълните, които блъскат крайбрежието, като същевременно предпазва турбините от корозивното въздействие на морската вода. Въздухът с високо налягане задвижва турбина, генерирайки електричество, което се подава директно в мрежата. Когато вълната се отдръпне, тя завлича въздуха обратно през турбината, създавайки още електроенергия по пътя си навън.

Разположението на Mутрику в Бискайския залив "осигурява" мощни вълни през цялата година - по същата причина сърфисти от цял свят посещават крайбрежието от Билбао до Биариц. Моряците векове наред са се страхували от силните зимни бури в залива, които са причина за множество корабокрушения, дори и през последните години.

Въпреки това, бурята, която някога е заплашвала корабите и гражданите на Мутрику, сега е източник на чиста енергия. Това превръща централата в Мутрику в идеално място за тестване на нови морски технологии. Една от камерите е създадена така, че компаниите могат да донесат своите прототипи на турбини или генератори, за да видят как се справят в суровата океанска среда. Тези експерименти могат да помогнат за намаляване на разходите за вълновите технологии в бъдеще.

Заводът е естествена следваща стъпка в баската морска история. Тя се вписва в по-широката цел на баското правителство да превърне Страната на баските в "polo de conocimiento" (глобален център на знанието) за морски възобновяеми технологии. Идеята е да се надгради историческият опит на региона в областта на океана, като се използват знанията на поколенията, съхранени в университетите, така че баските компании в крайна сметка да бъдат в авангарда на морската енергия.

Снимка: iStock by Getty Images

Тази традиция може да стане още по-ценна, тъй като Европа преминава към по-екологичен енергиен микс. Сега енергията на вълните все още е до голяма степен неизползван ресурс, тъй като технологията изостава с десетилетия от възобновяемите енергийни източници - слънчевата и вятърната енергия. Но според изчисленията глобалният потенциал на вълните е достатъчен, за да задоволи търсенето на енергия в Европа 10 пъти повече. В цяла Европа расте интересът и инвестициите в проекти, които могат да използват енергията от океана, от вълните и приливите.

Потребностите на света може и да са се променили, но баските винаги са намирали начин да използват морето в своя полза. В Мутрику, въпреки че промишленият риболов е намалял - комбинация от икономически натиск и защото по-младите поколения не искат да прекарват дни в морето - връзката с океана все още е много важна.

Жителите и посетителите на Мутрику се радват на естествените басейни с морска вода, разположени в пристанището, страстта към гребането или риболова е много силна и, разбира се, се наслаждават на плажовете и естествената среда на града. Морето е било, е и ще бъде основна част от живота на Мутрику.

Заводът може да бъда разгледан от туристите. Обиколката на авангардното съоръжение продължава 60 минути, а турът струва 2 евро.