Истанбул предприема сериозни мерки за запазване на историческото си наследство и ще се фокусира върху най-пренебрегваните слоеве. Няколко десетилетия куполообразната кула на Булгур Палас в централния квартал Фатих на Истанбул може да се зърне само зад високите стени, които обграждат това изоставено вековно имение. Дворецът предлага панорамна гледка към Мраморно море, но същевременно е обграден от минарета и небостъргачи на новия бизнес район в далечината.

Булгур Палас е възстановен през февруари, тази година и разполага с културен център, библиотека със 150 места, изложбено пространство, градинско кафене и тераса за наблюдение. Бившата резиденция е архив на Османската банка и е един от десетките недостъпни обекти в Истанбул. Повечето там варират от времето на Византия и от късния османски период. В последните пет години ще открием, че същите са отворени за обществеността.

Новореставрираните атракции, които разкриват малко известни исторически и културни пластове в най-посещавания град на света ще предложат нова и още по-интересна посока. Махир Полат е заместник-генерален секретар на Столична община Истанбул и признава, че това е град, който не може и няма как да се събере в една снимка.

Плановете на общината са да възстанови онези пренебрегвани исторически обекти, които са изложени на риск от земетресения и по-нататъшно градско развитие. Това също е добра инвестиция в туризма, след като Истанбул се огъва под натиска на близо 20.2 милиона международни туристи, посетили града през 2023 г. Това е скок с близо 26% в сравнение с миналата година.

Снимка: iStock by GettyImages

Опашките от посетители в двореца Топкапъ - дом на османските султани, византийска църква, по-късно превърната в джамия Света София и древната подземна цистерна Базилика, могат да се забележат от няколко пресечки. Тъй като повечето туристи посещават едни и същи места, отварянето на нови атракции може да освободи малко пространство и да даде на гидовете една възможност да измислят по-лесен начин за рутирането на гостите.

Синан Сьокмен е основател на Istnabul Tour Studio. Той е готов да заведе гостите до резервоара на парка Гюлхане, който е на 1500 години и е отворен отново през 2023 г. Той се намира на 10 минути разстояние от другия по-популярен в града. Истанбул разполага с близо 200 подземни и открити резервоара, които доставят вода на жителите на града. До Топкапъ се крие Колоната на готите - най-старият съществуващ римски паметник на града.

Многопластовата история на Истанбул е навсякъде. Основан преди VII век пр. Н. е. и един от катапултите на Римска, Византийска и Османска империя, този град може да предложи история от всяка епоха на света.

След революцията на Ататюрк, Истанбул се увеличи от 1 милион популация на цели 16 милиона. Това е най-големият град в Европа и стимулира строителен бум, но същевременно оставя своите древни паметници.

Снимка: БТА/AP

Тук е домът на холандския моден дизайнер Жан Ботер - официалният шивач на османския дворец, който има свое собствено ателие и дом. Ботер е първият човек в Истанбул, който създава модна къща, предлага булчински рокли на турското общество и често е домакин на модни ревюта.

Сградата, в която Жан Ботер се подвизава, остава празна и изоставена, но през 2021 г. започва възстановяването ѝ. Сградата отваря врати през април 2023 г. и се нарича Casa Botter. Новата ѝ роля е на обществено изкуство и дизайн център с ротационни експонати, включващи модерни и съвременни турски художници.

Истанбул връща към живот и тъкачна фабрика от XIX век, която първо е произвеждала фесове и военни униформи, а сега е домакин на изложба на оптично и кинетично изкуство от XX век на колекцията Tate.

Реставрираните сгради на Истанбул идват с ново име като идея за ново пространство - Artistanbul Feshane. Въпросната сграда е построена с чугунени колони, като същите са докарани директно от Белгия. Истанбул ще покаже прехода на града от османската към републиканската епоха. По времето на Златния рог, много от сградите, пресичащи моста Галата, някога са били дом на корабостроителници, кланици, фабрики за тютюн, брашно и тухли. Тук е построена и първата електрическа централа в Османската империя.

Снимка: iStock by Getty Images

Като всеки друг мегаполис, повечето градове местят своето производство малко по-далече в покрайнините, оставяйки фабриките да се разпадат.

Предишните администрации на Истанбул изобщо не обръщат внимание на възможностите на изоставените сгради. Някои са съборени и историята е изгубена завинаги, но други се връщат и префасонират за туристите. Сред плановете за възстановяване на сгради попада и бившия газов завод в квартал Кадикой - Хасанпаса Гажане.

През XIX и XX век това съоръжение се занимава с изгаряне на въглища и захранва уличното осветление на Истанбул, днес е културен комплекс, който включва музей на климата, музей на карикатурите, кафенета, библиотека и изложбени пространства.

Снимка: iStock by Getty Images

Битката тук е и за запазване на историята на самия завод, посочвайки основните извършвани процеси. Битката за газовите заводи е от особено значение за редица активисти, които в продължение на две десетилетия се борят да запазят комплекса и да успеят да го превърнат в нещо друго. Истанбул е в особена битка и тъй като разполага с особено количество история, всяка сграда е от ключово значение.