900-годишната Лондонска кула, позната още като "Тауър" или "Бялата кула", е най-популярната историческа атракция в Обединеното кралство, като повече от 3 милиона годишно посетители прекрачват нейните порти, за да разгледат древните коридори, кралските скъпоценности и да се срещнат с легендарните гарвани и отличителните облекла на охранителите от "Beefeater" (името вероятно се свързва с големите порции месо, които в далечното минало пазачите получавали по време на службата си вместо заплата). "Beefeater" в буквален превод означава някой, който яде телешко. Правилният начин за обръщение към тях обаче е Yeomen (Йомен), това е историческо военно звание.

Но има една тайна, която те не могат да видят - най-ексклузивният пъб в Лондон, наречен "Ключовете". На пръв поглед той изглежда като всеки друг - с правоъгълни дървени маси и богато украсен килим. А декорът му се отличава с уникални кралски елементи, включително церемониална брадва от 16-и век.

Кръчмата се управлява от 35-те служители на Тауър, които получават прозвището си "Beefeater" или "Йомен". Само те и поканените от тях гости имат право да влизат. Те живеят в самата крепост заедно със семействата си. И като всяко гордо малко населено място, "кръчмата" по нашенски, е важна част от общността - там могат да отидат, за да отпразнуват специални поводи или да се отпуснат след натоварен ден.

От сержант до надзирател

Един от "гвардейците", който разказва историята си пред CNN e Робин Фулър. Той е родом от северозападен Лондон и се присъединява през 2011 г., след като служи 34 години в Кралския флот. "Изпратих автобиография до Тауър и за щастие получих отговор", казва той пред медията. "След второ интервю бях избран да стана 393-ият младши надзирател от 1827 г. насам."

В продължение на 13 години Фулър се изкачва по стълбицата - от младши надзирател до сержант, до надзирател (исторически термин, обозначаващ лицето, отговарящо за затвора, и вторият по ранг началник на младши надзирателите) и накрая до началник. Освен че отговарят за охраната и помагат на туристите, те се грижат и за гарваните, обитаващи Тауър. Според легендата, когато гарваните изчезнат от там, нещастие ще сполети Кралството. Може би затова крилата на гарваните предвидливо са отрязани. А според Фулър любимата характеристика на пъба са и ексклузивните напитки. Доставяни от британската пивоварна Marston's, на кръчмата е позволено да препродава своите напитки с имена като Beefeater Bitter, Treason и Yeoman 1485.

През вековете в лондонския Тауър са съществували няколко кръчми, а "Ключовете", е наследил много от древните традиции на своите предшественици. В миналото пазачите, които се пенсионират от Лондонската кула, са можели да продадат работата си за около 250 гвинеи (една гвинея е струвала малко повече от един паунд). Но ако те умирали преди пенсионирането си, констабълът продавал работата вместо тях и семействата им не получавали нищо. "Винаги обясняваме тази история, когато вечеряме", разказва старшият гвардеец Клайв Тауъл пред CNN за вековната история, стояща зад пъба. "И в този момент след това освиркваме констебъла, вдигаме тост със сребърните си чаши и пием портвайна си".

Въпреки че тостът все още се използва, практиката на купуване и продаване на службата на надзиратели е отменена през 1826 г. от херцога на Уелингтън. Вместо това той въвежда нови изисквания към старшините - обявява, че всички те трябва да са почтени бивши войници.

Това условие се спазва и до днес. Според независима благотворителна организация, която се грижи за някои от древните забележителности на Обединеното кралство, новите кандидати за старшини трябва да са "бивши офицери или старши сержанти, които са служили минимум 22 години в армията, Кралските военновъздушни сили, Кралската морска пехота или Кралския флот и притежават медал за дълга служба и добро поведение".

Както при всяка древна длъжност, през вековете ролята на старшината - официално известна като "старшина на кралския дворец на Негово Величество и крепостта Тауър в Лондон и членове на охраната на суверена от Извънредната гвардия" - също се е променила. Ако някога те са отговаряли за охраната на Тауър и на всички вещи в него, включително и за скъпоценностите на короната, както и за надзора на затворниците, днес старшините прекарват голяма част от времето си в общуване с ентусиазирани туристи и в правене на снимки. "Съвременните ни функции включват посрещане на посетители в Кулата и споделяне на легенди и факти от историята на тази прочута крепост с всички, които решат да влязат в нея", казва Тауъл.

Що се отнася до гледната точка на Фулър за туристите, той споделя: "Хубаво е да разширяваш хоризонтите си. Всеки има своето място в Кулата и ако е достатъчно склонен да дойде тук и да зададе някои въпроси, най-малкото, което можем да направим, е да им дадем отговори и може би да се поучим и от тях."

Уви, не всички традиции са модернизирани. Младежите все още присъстват на редица кралски церемонии, включително коронацията на суверена, ежегодното шоу на лорд-кмета на Лондон и други държавни и благотворителни прояви.

Историческите обичаи на Тюдорите повеляват, че по държавни поводи "йомените" трябва да носят церемониалната си униформа, известна още като "червена", състояща се от алена и златна туника с червени чорапи, бял тюдорски реверанс и черни обувки.

Източник: iStock by Getty Images

Но униформата, с която повечето посетители на лондонския Тауър са запознати, е "синьото облекло", което се състои от червена и тъмносиня туника и панталони, носени с боне на Тюдор и черни обувки, както и с шифъра на настоящия монарх.

Източник: iStock by Getty Images

Проклятието на гарваните
Всяка вечер Фулър се преоблича в традиционно червено палто и шапка на Тюдор, за да изпълни ритуал, вдъхновил името на кръчмата: "Церемонията на ключовете". В потъналата в мрак кръчма, точно седем минути преди 22:00 ч., церемонията се провежда сред бойните стени на Лондонската кула, като е част от традиционното "заключване" на крепостта - практика, която продължава повече от 740 години. "Настроил съм аларми из цялата къща, за да съм сигурен, че съм станал, зареден и готов. А когато приключа с церемонията, винаги отивам в кръчмата и разговарям с тези, които са там, за да се уверя, че всичко е наред", обяснява ритуала си Фулър.

Като изключим традиционните церемонии, вековните суеверия също играят голяма роля в начина, по който крепостта се поддържа днес. По силата на кралски указ, за който се смята, че е издаден от крал Чарлз II през XVII в., на територията на кулата се отглеждат шест гарвана, макар че в момента те са седем, всички с имена като Попи, Рекс и Джорджи.

Според старшината на гарваните Крис Скейф легендата гласи: "Ако гарваните напуснат Лондонската кула, тя ще се разпадне на прах и голяма вреда ще сполети нашето кралство."

От построяването й през 1078 г. от Уилям Завоевателя до 14 век в Лондонската кула е живеел британският монарх. Крепостта е била не само дворец, но й затвор. Днес там се пазят короните и бижутата на владетеля.