Може би най-лошото нещо при пътуването е времето, което прекарваме по летищата. Затова е хубаво те да са оборудвани изцяло, за да бъдат що-годе комфортни по време на престоя ни там.

А в началото на почти летния сезон, няма как да не се запитаме: "Кои са най-стресиращите летища?" и "С коя авиолиния си струва да пътуваме, без да се притесняваме, че самолетът ще се разпадне в небето?"

Лоши, по-лоши, най-лоши

Проучване на компанията Preply анализира някои от най-големите летища, за да определи кое от тях причинява най-голям стрес на пътниците. В него са взети предвид оценките на рецензиите в Google, обемът на запитванията за изгубен багаж, точността и пешеходния трафик на ден. В резултат на тези фактори се получава крайната обща оценка, а водещото сред всички е Хийтроу.

Учудващо или не, миналия месец именно то се сдоби с титлата за най-стресиращо летище, а този месец се надскочи и зае челно място. През изминалата година то е било домакин на зашеметяващите 80 млн. пътници, като само за ден оттам са отчетени средно 216 854 души. 

Макар че пътниците са дали прилична оценка в Google, се оказва, че голяма част от "жертвите" са излизали оттам без багаж. Полетите са следващото по-дразнещо според летящите, които посочват, че точността на самолетите не е от най-точните.

Друго летище, което гони по стрес Хийтроу, е това в Манчестър, където едва 66,11 % от полетите му са заминали навреме. Отзивите в Google също не са мотивиращи, като пътуващите са написали, че преживяването им там е било "повече от стресиращо", а Т3 се класира като най-лошият терминал.

Следващо подред, което е добре да избягвате, е това в Гетуик, където едва 62,17 % от полетите заминават навреме. Според рецензиите в търсачката местата там за чакащите са били ограничени, било е пълно с народ и рядко човек може да си намери къде да седне. Магазините пък били крайно скъпи. 

В негативната класация се класира и едно френско летище, което също от мнозина е влязло в графата за най-стресиращо.

През Шарл дьо Гол минават около 184 716 пътници на ден. Учудващо, пътниците не са посочили за изгубени багажи там, но предвид класацията, със сигурност някой си е тръгнал без.

Лятната ваканция наближава и ако планирате дълго пътуване със самолет, е хубаво да хвърлите по-задълбочен поглед на самолетните компании, които изглеждат така примамливи с офертите си. Все пак за тези, на които често им се случва да отскачат от точка А до точка Б със самолет, знаят, че летището не е сред най-спокойните места и често влизащите там, излизат я без багаж, я без лични вещи.