В източната част на Нидерландия, на 30 км от границата с Германия, се намира Неймеген - динамичен и прогресивен университетски град, който някак успява да се скрие от вниманието на туристите

Този чист, компактен град е най-старият в страната, а броят на зелените инициативи в него съперничи на Амстердам, като жителите му отдават приоритет на качеството на живот и устойчивостта.

Историческият център на града е свободен от автомобили, има 60 км велосипедни "супермагистрали", автобусите се движат с екологично гориво и съществуват схеми, които насърчават споделянето на автомобили.

Въпреки че никой град не може да бъде 100% устойчив, Неймеген прави някои от най-смелите стъпки в Европа в тази област. През 2016 г. градът извежда от експлоатация въглищната си електроцентрала, която е превърната в соларен парк, в който има 9000 слънчеви панела и две вятърни турбини, които захранват почти 400 жилища в града.

Независимо от това малцина извън Нидерландия са чували за него. В страната наричат Неймеген "Хавана край Ваал", тъй като местните са отворени към света и готови да приемат всякакви промени. Макар мнозина да не разбират защо именно Хавана, става ясно, че се има предвид и дружелюбността и гостоприемството на местните.

Снимка: iStock by Getty Images

Край Grote Markt, калдъръменият площад от 15 век в сърцето на Неймеген, градът се развива. Една от главните улици - Lange Hazelstraat, най-старата улица в Нидерландия - е осеяна с независими магазини, винтидж бутици и веган и вегетариански заведения за хранене, както и маслинови дръвчета в саксии.

Тук трудно ще откриете магазин от голяма хранителна верига. Жителите предпочитат да пазаруват от местни производители.

През 2018 г. Неймеген получи титлата "Европейска зелена столица", но прогресивните му корени са много по-стари. Градът има дълга история на студентски активизъм. От 60-те години на миналия век до средата на 80-те той е център на холандската контракултура и протести. През 1963 г. тук е основано Нидерландското национално студентско профсъюзно движение.

До 70-те години на 20 век мястото се превръща в средище на други сбирки, като различни женски групи и комуни. И днес неговите устойчиви ценности продължават да процъфтяват благодарение на студентите, които са двигателят на всички промени в града.

Бизнесът също подкрепя инициативите им. В момента се работи по програма за превръщането на града в по-устойчив, по-здравословен и по-зелен, включително постигане на енергийна неутралност до 2030 г.

Не е изненадващо, при тази концепция, че в Неймеген се намира Het Duurzame Warenhuis (Устойчивият универсален магазин) - първият и единствен екологичен универсален магазин в Нидерландия, открит през 2014 г.

Просторният магазин представлява пространство с бели стени и естествено необработено дърво. Тук се предлага почти всичко, от което се нуждаете, за да живеете с по-малко отпадъци - от дрехи, веганска кухня до фризьор. Нулевият отпадък е една от основните ценности на града.

Снимка: iStock by Getty Images

512 Nijmegen е стилен моден бутик, специализиран в продажбата на устойчиви дрехи и аксесоари за жени. Не се предлага конфекция на брандове, популярни с ниските си цени и масово производство.

Собственичката на магазина познава всички хора, които стоят зад марките. Знае историята им, знае кои са техните производители и хората, които работят за тях. Едната страна на бутика е заета от различни растения... "втора употреба".

Ако хората вече не искат растенията си, могат да ги донесат в бутика. Всяко растение, което се продава, има своя история, която се предава на новия собственик - например защо е било дарено и на колко години е.

Неймеген се гордее и с De Nieuwe Winkel - вегетариански ресторант за изискана кухня с две звезди "Мишлен" и една зелена "Мишлен". Открит през 2011 г., в него се предлагат експериментални дегустационни менюта с няколко ястия без месо, като се използват билки, корени, цветя, ядки и растения - някои от тях обикновени, други по-малко - отглеждани в "хранителна гора" в Гроесбек, на 13 км от ресторанта.

Ако не знаете какво наблюдавате, този огромен парцел прилича на обикновена гора, гъсто обрасла със свободно растящи храсти и дървета. Но има една основна разлика - всичко в него е годно за консумация.

Това е първата по рода си "хранителна гора" в Европа. Менютата на ресторанта са планирани около повече от 400 различни вида ядливи растения, отглеждани в гората. В ресторанта можете да опитате кюфтета от жълъди и ризото със слънчоглед.

Снимка: iStock by Getty Images

Атракция за туристите е Zonnetrein (Слънчевия влак) - нов и устойчив вид транспорт, захранван със слънчева енергия. Автобусите Zonnetrein, в които има и екскурзовод, са сред предпочитаните от посетителите за разходка край река Ваал - най-дългата в Нидерландия, която на места достига до 400 м ширина.

Но въпреки романтиката на Ваал, животът в Неймеген върви ръка за ръка с риска от наводнения. През 1995 г. градът преживява едно от най-тежките наводнения в най-новата си история. 250 000 души са временно евакуирани от домовете си. След дълги дебати в общността за това как най-добре да се предпази градът от бъдещи наводнения, жителите гласуват за създаване на обходен път на реката, което води до стартирането на проекта с подходящо име "Стая за реката".

Този нов проект "работи" с потока на водата, като я отклонява. За да бъде ефективен, дигите трябва да бъдат преместени и да се възстанови част от първоначалната заливната равнина на реката от северната ѝ страна. Това означавало да се пресече село Лент.

Резултатът е огромен проект за обновяване на градската среда, който е създал убежище за дивата природа, градски плаж и хектари пространство за отдих.

Създаден е и остров, който през пролетта се изпълва с цветя. Проектът се описва като "най-големия за адаптиране към климата в Европа" и доказа, че е възможно да се подобри инфраструктурата, като същевременно се уважава и взема предвид околната среда.

Снимка: iStock by Getty Images