С постепенното легализиране на марихуаната под различни форми, по света се появяват не само места, където тя може легално да се пуши, но и ресторанти и барове, които сервират храна и напитки с нея.

Тази тенденция беше набрала скорост точно преди пандемията в САЩ, където в някои щати марихуаната е легална, макар и с различни условия и правила. Ограниченията покрай COVID-19 охладиха бизнеса, но само за кратко. Много от временно затворилите заведения са готови да се завърнат на кулинарната сцена, а други се готвят да дебютират.

Как изглеждат канабис ресторантите?

View this post on Instagram

A post shared by Hemp Bar (@hemp.bar)

Когато говорим за канабис кулинария, тук не става въпрос за веселите кексчета, които можете да си поръчате в кофи шоповете на Холандия, а за истинско гурме изкуство, задвижвано от водещи шеф готвачи и видни бармани.

Интериорът на много от тези заведения е изискан именно с цел да избяга от имиджа на марихуаната като нещо, което се консумира тайно и на невзрачни, долнопробни места. Арт деко тапети, гурме менюта - това е начинът на новите заведения да се покажат в пълния си блясък там, където това, което предлагат, вече не е незаконно.

Много от канабис ресторантите се фокусират върху вегетарианската или изцяло веган храна, а други се гордеят, че използват само органично произведен коноп от собствени ферми. 

Какво представлява храната с канабис?

Макар някои щати в САЩ да предлагат повече свобода при консумацията за удоволствие на канабис, дори и там сервирането на публични места на ястия с THC (съставката на марихуаната, която най-вече е отговорна за промяната на умственото състояние на консумиращите) е забранено. Вместо това заведенията предлагат храна и напитки със CBD (канабидиол или съставка, която не е психоактивна). На някои места шеф готвачите използват и терпени (ароматните химични съставки на канабиса), за да добавят познатия аромат към ястия и най-вече коктейли.

Друг начин, по който американските заведения заобикалят съществуващата законова уребда, е като организират частни партита - те на практика не предоставят "обществен достъп", поради което могат да сервират храна с THC.

Къде в САЩ има канабис ресторанти?

Най-много заведения, които сервират храна с канабис под различни форми, има в Калифорния. Само заведения със специален лиценз могат да я предлагат за консумация на място.

Първото официално кафене за свободна консумация на канабис, Lowell Cafe, отвори врати в Лос Анджелис половин година преди пандемията. Пред вратите му се извиваха дълги опашки от местни и туристи, които нямаха търпение за пръв път в живота си напълно законно да консумират марихуана в обстановката на заведение.

В района на Западен Холивуд се готви отварянето на няколко нови канабис кафенета, ресторанти и дори тематичен CBD хотел. Сред хората, които отварят такива заведения, се виждат и имена на знаменитости като холивудския актьор Уди Харелсън, който е сред инвеститорите на ново канабис кафене на емблематичния булевард Санта Моника в Холивуд.

Чикаго, Нашвил и Портланд са други два града, известни със заведенията си за консумация на храни и напитки с канабис.