Мексико е на път да легализира марихуаната за развлекателни цели и да се превърне в най-голямата страна, където канабисът е законен. Законопроектът беше одобрен от Камарата на депутатите и се очаква до дни да бъде подкрепен и в Сената на страната.

Легална марихуана за по-малко влияние на наркокартелите

Мексико от години води война с наркокартелите и се надява с новата мярка влиянието им да намалее. В страната живеят над 150 милиона души и това ще я превърне в най-големия пазар за канабис в света. За сравнение Канада, където употребата на марихуана също е легализирана, населението е 37 милиона души.

През 2015 г. Мексиканският върховен съд отсъжда, че наказанията за лична употреба на марихуана са противоконституционни. Две години по-късно официално е легализирана марихуаната за медицински цели, а през 2018 г. Върховният съд взема решение, че употребата на канабис за развлекателни цели също е противоконституционна.

Как ще изглежда Мексико след легализирането на канабиса?

Новата мярка разрешава пренасянето на до 28 грама марихуана и отглеждането на до шест растения за лични нужди.

Дори и след като бъде окончателно одобрен законът обаче, ще е нужно време на системата да заработи. Очаква се да бъдат разписани правила за лицензиране на производителите и на практика никой не може да каже кога и дали Мексико ще се превърне в новата Холандия.

Две години след като беше одобрена марихуаната за медицински цели, здравната система все още е затънала в неуредици относно начините на използването ѝ.

САЩ между чука и наковалнята

Когато законопроектът бъде финално одобрен и с подписа на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято партия е сред защитниците на идеята, САЩ ще се окажат приклещени между двата най-големи свободни пазара на марихуана в света.

Според някои анализатори това може да принуди Щатите също да разхлабят мерките си срещу леките наркотици, още повече, че Демократите в Сената са дали обещание да премахнат федералната забрана за употреба на наркотика тази година.

Едни разрешават, други забраняват

Междувременно по-рано тази година кметът на Амстердам Фемке Халсема обяви, че иска да забрани консумацията на марихуана от чуждестранни туристи. Халсема иска да намали броя на кофишоповете в центъра на холандската столица, както и на посетителите, които идват в града само с тази цел и създават проблеми. Според нея така пазарът на леки наркотици ще бъде по-прозрачен и лесен за контролиране от полицията.

През 2012 г. в Холандия е приет закон, който дава възможност на всяка община да реши дали да въведе забрана за влизане на чужденци в кофишоповете. Много малко населени места са се възползвали от тази възможност до момента, като Амстердам не е сред тях. Според плановете на кмета на града забраната може да влезе в сила най-рано през 2022 г.