Виенската катедрала, посветена на свети Стефан, е един от най-разпознаваемите символи на австрийската столица. Не само заради масивните си размери и 136-метровата си южна кула, но и заради необикновения си покрив, покрит с глазирани цветни плочки.

Покривът може да се смята за произведение на изкуството сам по себе си.

Той е направен от 230 000 глазирани плочки в различни цветове, които образуват различни форми и мозаечни мотиви.

В южната част на покрива с плочки е изобразен двуглав орел - символ на Австрийската империя по време на управлението на Хабсбургите.

Австрийският греб по време на Хабсбургите

Снимка: iStock by Getty Images

От северната страна са изобразени други два орела - този път всеки с по една глава. Те носят гербовете на Виена и на Австрия.

Гербовете на Виена и Австрия са от другата страна на покрива

Снимка: iStock by Getty Images

По време на Втората световна война покривът изгаря. Огънят идва от съседни сгради, прехвърля се на южната кула, а оттам пламва и дървената конструкция на покрива, заради което той рухва. След края на войната започва усилена работа по възстановяването на покрива на катедралата и през 1950 г. той е завършен. Този път вместо дърво за основа на плочките е използвана стомана.

Ако искате да разгледате отблизо плочките, трябва да се качите на някоя от кулите на катедралата. На южната кула можете да се качите пеша по 343 стъпала, а на северната - с асансьор.

От върха на южната кула се разкрива невероятна панорама към покривите на Виена, но покривът се вижда от по-далеч. А от северната кула можете да видите отблизо както цветните плочки, така и прочутата 21-тонна камбана Пумерин (една от най-големите свободни висящи камбани в света).

Десетки хиляди цветни плочки са подредени като мозайка

Снимка: iStock by Getty Images

Покривът се намира на близо 40 м над земята и е с много стръмен наклон, заради което по него много рядко се задържа сняг и дори зимно време посетителите могат да се любуват на свежите му цветове. Освен това, за разлика от покривите на много други световноизвестни катедрали, този на Виенската е много чист, тъй като заради големия наклон дъждът успява да го почиства много добре.

Строителството на самата катедрала Свети Стефан (Щефансдом) започва през 12-и век.