Макар паспортите на различните страни да не са еднакви, оказва се, че не са и толкова различни. Възможните цветове на паспорта, независимо от коя държава по света е издаден, са само четири - черен, червен, син или зелен.

Има ли официално правило за цвета, защо държавите се придържат само към тях и какво означава всеки от четирите възможни цвята?

Международната организация за гражданска авиация определя някои от основните принципи, на които трябва да отговарят паспортите, издадени от държавите - например, да се огъват, за да не се мачкат при проверка, да могат да се сканират от машини при температури между минус 10 и 50 градуса, както и да са устойчиви на влажност от 5 до 95%. Няма обаче официални изисквания за цвета.

Държавите избират тъмни нюанси на синьо, червено, черно и зелено по две основни причини.

От една страна, така документите имат официален вид, а от друга - по-малко си личат зацапванията и заханяването, които неизменно идват с честото им ползване. Един паспорт в сигнално розово със сигурност няма да изглежда сериозно.

Какво означава цветът на паспорта?

Всяка държава е свободна да избере цвета на международните паспорти, които издава, като причините за решението често са исторически или културни.

Зеленото например има религиозна символика за много от мюсюлманските държави - смята се, че това цветът на Пророка Мохамед, на природата и живота.

Повечето страни от Европейския съюз имат тъмночервени паспорти с изключение на Хърватия (син). Любопитно е, че страните, които искат да се присъединят към ЕС, също смениха цвета на паспортите си на червено - като Сърбия, Северна Македония и Албания.

Най-разпространени в света са сините паспорти - те се издават от 83 държави. Най-яркосини са паспортите, издавани от Тувалу и Фиджи. От момента, в който напусна ЕС, Великобритания също върна цвета на паспортите си на син.

Най-рядък е черният паспорт - той се издава само от седем страни - Ангола, Конго, Малави, Таджикистан, Палестина, Нова Зеландия и Тринидад и Тобаго.