Твърде често, устремили приключенски поглед към далечни кътчета на света, забравяме, че буквално на една ръка разстояние от нас може би ни очакват неподозирани природни красоти и вълнуващи преживявания. Задавали ли сте си въпроса доколко познавате някоя от страните, с които ни дели само една граница? Сърбия е прекрасен пример за това как, спестявайки си дълги полети и неприятни изненади от културологичен характер, можем да имаме перфектна ваканция. Западната ни съседка впечатлява с интересни градове и исторически паметници, има прекрасна природа, а сръбската кухня се отличава с едни от най-вкусните традиционни ястия на континента. Ето някои от местата, отвъд Белград, които със сигурност ще ви очароват.

Дървенград

Снимка: Pixabay

Сътворен по проект на големия режисьор Емир Кустурица, етноселището Дървенград до Ужице в Западна Сърбия е приказен музей на открито. По време на снимките за филма "Животът е чудо", вдъхновен от красивата природа, Кустурица построява на слънчевия хълм Мечавник селцето Кюстендорф (от немски "град край реката"), където от време на време и живее със семейството си. В него има 35 дървени постройки в традиционния стил на старите сръбски села: църква, бар, сладкарница, книжарница, затвор, два ресторанта, галерия, кино... Селището, направено почти изцяло от дървени влакови траверси, до което можете да стигнете с живописната теснолинейка Шарганската осмица, е мъничко като площ място, но събира култура, наука, кино, изкуство, истории. В него ежегодно се провеждат различни семинари, както и кинофестивалът Кюстендорф, на който се събират световни звезди. Ако решите, може и да преспите в Дървенград в четиризвездния хотел, в който има и малък SPA център.

Снимка: Pixabay

Река Увац е естествената южна граница на планината Златибор. Спиращите й дъха меандри са се формирали в продължение на милиони години, докато водата се е просмуквала през варовиковите скали. Природният феномен заема площ от 7543 дка, като най-ниската му точка е 760 м, а най-високата - 1322 м надморска височина. Разбира се, най-добре е да се изкачите възможно най-високо, за да се насладите с пълна сила на гледката. В резервата има три изкуствени езера и най-големият пещерен комплекс на територията на Сърбия. Входът му обикновено е потопен под вода, но до него може да се стигне с лодка. В околностите има няколко манастира, а в резервата живеят над 140 вида птици, сред които е застрашеният белоглав лешояд.

Снимка: iStock by Getty Images

Нови Сад 

Снимка: iStock by Getty Images

Този пpeĸpaceн гpaд пo пopeчиeтo нa peĸa Дyнaв, втори по големина в Сърбия, е сравнително млaд пo eвpoпeйcĸитe cтaндapти - ocнoвaн е пpeз 17. век. Столицата на провинция Войводина е пълна c красиви сгради, пapĸoвe и cпopтни cъopъжeния. В Нови сад няма как да пропуснете сградата на старото кметство на централния площад, епископския дворец, добре запазената Петроварадинска крепост, църквата "Св. Георги". Любопитен факт е, че в Нови Сад Любен Каравелов е публикувал на сръбски повестта си "Йе ли крива судбина?" в списание "Матица".

Снимка: iStock by Getty Images

В старата част ще откриете музеи, художествени галерии, барове и кафенета. Живописните кътчета са многобройни, като например Варадин мост. Прекрасен начин да разгледате града е с някои от предлаганите речни круизи. Тук се намират и някои от най-добрите дунавски плажове, които са много посещавани през лятото.

Голубацката крепост

Снимка: Pixabay

Средновековната крепост на брега на река Дунав край град Голубац в източната част на страната датира от 14.век и е изключително добре запазена. Смята се, че е съществувала много преди да стане известна в днешния си вид, споменава се в летописите като притежание и на турците, и на австро-унгарците, и на българите. За последно при цар Иван Срацимир (1356-1396) тя е в границите на Бдинското царство.

Снимка: Pixabay

Крепостта има стратегическо значение - разположена е точно там, където Дунав се стеснява малко преди най-голямата речна клисура в Европа - Железни врата (Джердап горге). Някои от високите части на градежа са били практически недостижими. Голубац има 9 кули, високи между 20 и 25 м. След години реновиране, крепостта бе отворена за посещения отново. През 2019 г. бе извършена основна реконструкция на крепостта, като в нея има музей и изложбени зали. До нея има изграден голям парк, който можете да посетите безплатно и да разгледате крепостта отвън.

Църквата "Свети Георги", Опленац

Снимка: oplenac.rs

На хълма Опленац в близост до град Топола, в областта Шумадия, през 1804 г. избухва Първото сръбско въстание срещу турците с предводител Караджордже Петрович, което полага основите на модерната сръбска държава. На върха на хълма се намира уникалната църква "Свети Георги". Архитектурното бижу е построено през 1900 г.,а в мавзолея са погребани 25 князе и крале от династията Караджорджевич.

Снимка: oplenac.rs

Снимка: oplenac.rs

Смята се, че църквата и мавзолеят са едни от най-красивите сгради в цяла Сърбия, заради впечатляващите мозайки, с които са украсени. Представени са 60 стенописа от светите места за поклонение в сръбското православие, наборът от мозайки на Св. Георги от Опленац наброява 725 композиции и 1500 персонажа. Общо 3500 кв.м от стените са покрити с мозайки, което представлява 40 милиона късчета с близо 15 000 различни цвята. Църквата е изградена от бял мрамор от Венчац и има 5 купола.

Снимка: oplenac.rs